Sprekers en artiesten 4 en 5 mei bekend

PERSBERICHT

Amsterdam, 26 januari 2016

Sprekers en artiesten 4 en 5 mei bekend

Hella de Jonge, burgemeester Ahmed Aboutaleb en Thomas Erdbrink spreken tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei en de Viering van de Bevrijding op 5 mei, die worden georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Radio Filharmonisch Orkest, Hadewych Minis, Paul de Munnik, Ali B en de cast van De Tweeling leveren een artistieke bijdrage aan het 5 mei-concert op de Amstel. De Ambassadeurs van de Vrijheid, die met speciale optredens de 14 Bevrijdingsfestivals aandoen, worden begin februari bekend gemaakt.

Hella de Jonge: 4 mei-voordracht

Auteur en kunstenares Hella de Jonge houdt dit jaar de 4 mei-voordracht tijdens de herdenkings- bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Deze bijeenkomst vindt plaats voorafgaand aan de herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam. Zo’n 1700 genodigden, waaronder de eerste generatie oorlogsgetroffenen, zijn hierbij aanwezig. Tijdens de bijeenkomst zijn er muzikale bijdragen van onder meer Hadewych Minis en het Radio Filharmonisch Orkest. De NOS zendt het programma live uit op NPO 2.

Ahmed Aboutaleb: toespraak op de Dam

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam houdt de toespraak op de Dam bij het Nationaal Monument. Deze toespraak volgt na de twee minuten stilte en het gedicht voorgedragen door de winnaar van de wedstrijd Dichter bij 4 Mei. De NOS zendt de Herdenking bij het Nationaal Monument live uit op NPO 1, 2 en 3.

Thomas Erdbrink: 5 mei-lezing

De Nationale Viering van de Bevrijding begint ’s ochtends in Groningen met de 5 mei-lezing. Dit jaar gehouden door Thomas Erdbrink. Het is een moment van bezinning, voorafgaand aan de vele festiviteiten in het land. Premier Rutte ontsteekt het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Groningen. Daarmee geeft hij het startsein voor alle festiviteiten in het land. Aansluitend treedt Ali B op, om daarna door te gaan naar het 5 mei-concert.

Radio Filharmonisch Orkest en o.a. Ali B, Paul de Munnik en Hadewych Minis: 5 mei-concert

Bevrijdingsdag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Het Radio Filharmonisch Orkest verzorgt het concert, met optredens van Hadewych Minis, Ali B, Paul de Munnik en de cast van de musical De Tweeling.

De verhalen van (on)vrijheid door blijven geven:

4 en 5 mei zijn dagen waarop we als samenleving stilstaan bij de Nederlandse slachtoffers en bij de waarde van de vrijheid waarin we leven. Omdat er steeds minder mensen zijn die de oorlog bewust hebben meegemaakt, is het extra belangrijk om aan ons collectieve geheugen te blijven werken. Want de jongeren van nu zijn straks de ouders die de vrijheid waarin we leven doorgeven aan hun kinderen. Gerdi Verbeet, voorzitter van het comité: “Daarom is het van belang de verhalen te blijven vertellen. Verhalen uit oorlogssituaties zijn onmisbaar voor het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Of het nu gaat om gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog of meer recente conflicten. We geven die verhalen van toen én nu door aan onze kinderen en kleinkinderen, zodat ook zij zich realiseren dat de vrijheid waarin we leven er niet zomaar is. Dat je daar met elkaar iets voor moet doen.”

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

· Meer informatie over de sprekers en artiesten vindt u op 4en5mei.nl/pers. Hier vindt u ook persfoto’s, rechtenvrij bij naamsvermelding fotograaf. Dit gedeelte op de site wordt de komende maanden steeds verder aangevuld.

· Accreditatie voor de programmaonderdelen kan vanaf april. Media ontvangen hiervoor t.z.t. een aparte link.

- Op 17 maart wordt bekendgemaakt welke jonge dichter bij het Nationaal Monument spreekt. Deze dichter is de winnaar van een speciale dichtwedstrijd onder scholieren uit het voortgezet onderwijs in Groningen: Dichter bij 4 Mei.

- Naast de lezing door Erdbrink, houdt ook een leerling uit groep 8 een 5-mei kinderlezing. Hiervoor wordt momenteel een wedstrijd gehouden onder leerlingen van groep 8. De winnaar van de kinderlezing wordt in maart bekend gemaakt.

Voor interviewverzoeken:

· 4 mei Nationale Herdenking en 5 mei-concert

Voor interviewaanvragen met de sprekers en artiesten die optreden tijdens de Nationale Herdenking en tijdens het 5 mei-concert kunt u contact opnemen met Coromandel Brombacher, Nationaal Comité 4 en 5mei, (c.brombacher@4en5mei.nl), T: 06-46386824.

· 5 mei-lezing

Voor interviewaanvragen met Thomas Erdbrink kunt u contact opnemen met Robin de Munnik, Nationaal Comité 4 en 5 mei, (r.demunnik@4en5mei.nl), T: 020-7183507.

· Ambassadeurs van de vrijheid

Begin februari worden de Ambassadeurs van de Vrijheid bekendgemaakt.