Verpleeg- en verzorgingshuizen omarmen project De Naakte Waarheid

PERSBERICHT

26 januari 2016

Verpleeg- en verzorgingshuizen omarmen project De Naakte Waarheid

De Naakte Waarheid

Museum Het Rembrandthuis heeft een succesvolle start gemaakt met ets- en tekenworkshops onder de titel De Naakte Waarheid voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. De Naakte Waarheid is speciaal voor ouderen die niet meer in staat zijn om het monumentale museum met zijn steile wenteltrappen te bezoeken. De ouderen die meedoen aan de workshops maken door een virtuele tour (hernieuwd)kennis met Rembrandt, zijn voormalige woonhuis en zijn werk. Daarna gaan ze zelf aan de slag. Tijdens de workshop kunnen mensen hun eigen ets maken of -net als Rembrandt- naaktmodellen natekenen. De workshops vinden plaats in verpleeg- en verzorgingshuizen in heel Nederland.

Liefdevolle aandacht

Rembrandt was een meester in het met liefdevolle aandacht weergeven van het werkelijke leven. Kijken naar zijn werk draagt bij aan een herwaardering en erkenning van de schoonheid van het proces van ouder worden als onderdeel van het leven.

Krachten bundelen

Om kunst en zorg dichter bij elkaar te brengen, bundelen Museum Het Rembrandthuis en ActiZ (brancheorganisatie van zorgondernemers) hun krachten. ActiZ slaat een brug tussen Museum Het Rembrandthuis en de zorg. Samen werken de organisaties aan een zo actief mogelijke kunstbeleving voor ouderen, waarin ze ook zelf kunnen participeren. Hun zelfvertrouwen, zelfstandigheid en eigenwaarde worden er door gestimuleerd.

Een filmpje waarin de ouderen aan het werk zijn is hier te zien: www.rembrandthuis.nl/nl/educatie/ouderen

Over Museum Het Rembrandthuis

Rembrandt woonde en werkte tussen 1639 en 1658 in een prachtig en monumentaal huis aan de Jodenbreestraat, dat sinds 1911 een museum is. Aan de hand van een inventarislijst uit 1656 is het huis aan het eind van de 20ste eeuw heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit de 17e eeuw. In het Rembrandthuis worden dagelijks ets- en verfdemonstraties gegeven, die laten zien hoe hij destijds werkte. Het Rembrandthuis bezit, naast het voormalige woonhuis van Rembrandt, een bijna complete etsencollectie van Rembrandt. In de moderne museumvleugel zijn doorlopend tijdelijke exposities te zien, met werk van Rembrandt, voorgangers, tijdgenoten en navolgers.

Over ActiZ

ActiZ is een ondernemende branchevereniging die haar leden faciliteert om een gezonde onderneming te kunnen exploiteren die hoogwaardige zorg en ondersteuning biedt. ActiZ is vooral actief op de zorgterreinen: ouderen, chronisch zieken en jeugdgezondheid. Een kleine 400 leden bieden werk aan 400.000 medewerkers en zorg aan 2 miljoen cliënten. De belangrijkste taak van ActiZ bestaat uit het collectief behartigen van de belangen van haar leden richting politiek, (lokale) overheden, verzekeraars, onderwijs, media en publiek.