Smartphone als fietssleutel maakt fiets delen makkelijker

dinsdag 26 januari 2016 10:00 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Mobilock BV

Eenvoudig Mobilock systeem is hightech vervolg op Witte Fietsenplan

Almere, 26 januari 2016 - Nederlanders kunnen hun smartphone binnenkort ook gebruiken als fietssleutel. Het bedrijf Mobilock heeft een fietsslot ontwikkeld dat via een app op de telefoon geopend kan worden. Het nieuwe digitale systeem maakt het delen van fietsen voor werknemers, toeristen, reizigers en andere gebruikers een stuk eenvoudiger en bevordert zo het duurzame gebruik van de fiets in het verkeer.

Het systeem kan zonder betaalzuilen, fietsklemmen of extra stallingen overal ter wereld ingevoerd worden. ,,Mobilock is als het ware het hightech vervolg op het wereldbekende Witte Fietsenplan," stelt managing director Walter Nieuwendijk, die de vernieuwende techniek samen met Willem Jan Te Riele heeft ontwikkeld. Het systeem maakt gebruik van een degelijk, diefstalbestendig slot met een kabel, dat op de plek van het traditionele ringslot komt. Dat past op alle soorten fietsen: van omafiets tot tandem. In plaats van met een sleutel, wordt dit slot geopend via een app op de smartphone. Gebruikers maken hiervoor een account aan op de website of app van Mobilock. Daarna zien ze alle beschikbare fietsen op verschillende locaties en kunnen er eentje op de gewenste tijd reserveren. Ter plekke lokaliseert de app de gereserveerde fiets. Door het intoetsen van het nummer van die fiets op de app opent de gebruiker het slot en rijdt weg. Zo verandert de smartphone in een veilige digitale fietssleutel.

Het grote voordeel van het fietsdeelsysteem van Mobilock is dat er geen grote aanpassingen nodig zijn en gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur. Fietsdeelsystemen worden steeds populairder om het vervoer in grote steden te verduurzamen. Steden als Barcelona, Parijs en New York staan er bekend om. ,,Maar in die steden is veel infrastructuur nodig, zoals betaalzuilen, dockingstations en stallingsruimte. Je kunt je afvragen hoe groen dat is," stelt Nieuwendijk. ,,Mobilock maakt die kostbare investeringen overbodig omdat we gebruik maken van zaken die er al zijn. In Nederland zijn dat bijna 19 miljoen fietsen, circa 8 miljoen smartphones en tienduizenden fietsenstallingen."

Mobilock benadert de komende tijd bedrijven, gemeenten en thuiszorgorganisaties die hun personeel fietsen willen laten delen. Ook fietsverhuurders in de toeristenindustrie, campings, hotels, bungalowparken, luchthavens, P&R locaties, parkeergarages of bedrijfsterreinen met parkmanagement vormen een belangrijke doelgroep. Het systeem is gepatenteerd. Nieuwendijk en Te Riele probeerden vijf jaar geleden ook al een dergelijke oplossing te ontwikkelen, maar toen was de techniek nog niet zover. ,,Je fiets met een druk op je smartphone van het slot halen lijkt het ei van Columbus, maar het is pas sinds kort technisch mogelijk," zegt Nieuwendijk.

Volgens hem kan Mobilock het gebruik van de fiets als duurzaam vervoermiddel bevorderen. ,,De ultieme groene invulling zou zijn als die duizenden zwerf- en weesfietsen die in Nederland worden opgehaald, door mensen in sociale werkplaatsen worden opgeknapt en vervolgens via dit systeem worden ingezet als deelfiets," oppert hij.

*

*

*

*