Consumentenbond: Lampeninzameling via detailhandel steeds beter
dinsdag 26 januari 2016 06:00 Binnenland
Dit is een origineel bericht van Stichting LightRec
Winkels komen steeds vaker hun wettelijke verplichting na
Er zit een stijgende lijn in de inzameling van oude lampen via de detailhandel. Steeds meer winkels nemen oude verlichting aan voor recycling, blijkt uit het onderzoek dat de Consumentenbond dit jaar voor de zesde keer uitvoerde in opdracht van Stichting LightRec. In maar liefst 84% van de gevallen kon de oude spaarlamp ingeleverd worden voor recycling. Niet eerder was dit percentage zo hoog. Vooral warenhuizen als Hema, Xenos en Action hebben laten zien werk van het inzamelbeleid te hebben gemaakt. In 2014 namen zij slechts bij 35% van de bezoeken lampen aan, dit jaar steeg dit percentage naar gemiddeld 66%. Lijstaanvoerder is Lampenier met een 100% score.
Mysteryshoppers testten bij 300 winkels of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe. Hiertoe zijn winkeliers namelijk wettelijk verplicht. Voor het onderzoek werden de 13 ketens bezocht die in het onderzoek van 2014 het slechtst scoorden, en een groep van zelfstandige verlichtingszaken
Warenhuis Xenos behoorde in het verleden tot een van de winkels die slecht scoorde. De retailer heeft echter gehoor gegeven aan de oproep van LightRec om de resultaten te verbeteren, en daarmee ook hun wettelijke verplichting na te komen. Ook Hema neemt nu in 69% van de gevallen oude lampen in (tegenover 40% in 2014). "Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, zijn dit al zeer positieve ontwikkelingen", aldus Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec. "De winkelketens moeten hun wettelijke verplichting nakomen, maar het is duidelijk dat zij het belang van inzameling en recycling van verlichting steeds meer inzien."
Inzamelbakken
Steeds meer winkelketens zetten een stapje extra bovenop hun wettelijke verplichting en zetten in samenwerking met stichting Wecycle inzamelbakken neer voor lampen, waar de consument haar oude lampen altijd in kwijt kan. Het aantal inzamelbakken in de retail is het afgelopen jaar gestegen van 2500 naar maar liefst 3000 bakken. "Een mooie trend," aldus Van Hoorn. "We moeten het de consument en professional zo makkelijk mogelijk maken om zijn oude verlichting in te leveren, inzamelpunten binnen de detailhandel verlagen de drempel om in te leveren aanzienlijk."
Kennis getest
De Consumentenbond testte ook bij het winkelpersoneel of zij weten wat er met een oude spaarlamp gebeurt. De kennis onder het personeel op hetzelfde peil als vorig jaar. Hoewel het merendeel van het personeel niet bekend is met recycleorganisaties, weet inmiddels wel 64% (tegenover 40% in 2014) dat oude spaarlampen worden gerecycled.
Winkelondersteuning
LightRec blijft het contact met de winkelketens actief opzoeken. "We zullen de winkels die nog achterlopen benaderen om te kijken hoe wij ze kunnen helpen de resultaten verder te verbeteren en of we ze verdere ondersteuning konden bieden bij de inzameling", zegt Van Hoorn. "Ook helpen we winkels graag met instructies voor het personeel om zo ook intern de urgentie van een goed innamebeleid te verhogen."
Over het onderzoek
Mysteryshoppers testten voor het zesde jaar op rij bij 300 winkels (13 winkelketens en 40 zelfstandige lampenzaken) of zij bij aankoop van een spaarlamp een oude lamp konden inleveren voor recycling. Hiertoe zijn winkels al sinds 2005 wettelijk verplicht. Daarnaast werd de kennis van het winkelpersoneel getest over de inzameling en de spaarlampen zelf.
Stichting LightRec is namens de producenten en importeurs opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting in Nederland. De daadwerkelijke inzameling en recycling wordt georganiseerd door Wecycle. Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90% worden gerecycled.
*
*
*
*