NLnet steunt Bits of Freedom


Stichting NLnet heeft besloten om ons in 2016 financieel te steunen. Voor onze inspanningen om het internettechnologiebewustzijn in de publieke sector te vergroten ontvangen wij 40.000 euro.

In feite steunt de stichting daarmee het werk wat wij sowieso al doen: technische, juridische en wetenschappelijke kennis over hoe we het internet vrij en open kunnen houden op zo'n manier vertalen dat de relevante beleidsmakers ermee aan de slag kunnen. Zo schreven we bijvoorbeeld al een
position paper over het belang van hoogwaardige encryptie voor onze vrijheid en economie, en leggen we steeds weer uit dat het hackvoorstel de samenleving juist minder veilig gaat maken.

Er zijn nog veel meer (met name technische) projecten die door NLnet geholpen worden. Een kleine greep om de diversiteit te laten zien:

* ARPA2, een poging om het internet weer te decentraliseren;
* BAT, een stuk gereedschap om firmware meet te kunnen analyseren;
* Blink en Jitsi, open source tools voor audio- en videobellen;
* Dowse, een privacy hub voor het Internet of Things;
* KORUZA, 1Gbps connectiviteit tot 100 meter afstand via infrarood;
* SylkServer, open source teleconferenties via Voice over IP;
* SecureShare, een peer-to-peer berichtendienst dat gebruik maakt van GNUnet;
* Serval, mesh networking van gewone mobiele telefoons;
* Tribler Shadow Internet, voor het peer-to-peer delen van bijvoorbeeld video's;
* TOR Hidden Services, voor het opzetten van internetdiensten die alleen via de Tor browser te bekijken zijn.


Het open internet draait op vrije software. Technische projecten die een publiek (in plaats van een commercieel) belang dienen, hebben vaak moeite met het vinden van duurzame financiering. Stichting NLnet is een van de weinige organisaties die genoeg expertise in huis heeft om dit type
projecten te ondersteunen. Als jij dus een project hebt dat gebaseerd is op open standaarden en de vrije software filosofie aanhangt, doe dan ook een aanvraag! De eerstvolgende ronde sluit op 1 maart 2016.