Groen Licht werpt dwaallicht over biologische landbouw


[IMG]

Groen Licht werpt dwaallicht over biologische landbouw

Gisteravond interviewde Groen Licht hoogleraar Wouter Hendriks (WUR) over zijn specialiteit; diervoeding. Volgens Hendriks is biologische diervoeding niet duurzaam, omdat de biologische landbouw meer ruimte gebruikt. Inderdaad, de dieren krijgen de ruimte, mogen lekker naar buiten en krijgen
biologisch voer. Daarom blijven ze gezond en is preventieve antibiotica niet nodig en dus verboden. En de biologische gewassen worden geteeld zonder kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, waardoor de bodem gezond blijft, gifstoffen het water niet vervuilen en de
biodiversiteit in stand blijft. Minder duurzaam? Het is maar hoe je duurzaamheid definieert. Overigens, ook met de CO2 uitstoot scoort biologische landbouw beter dan de gangbare: immers bio gebruikt geen kunstmest en realiseert een hogere binding van koolstof in de bodem.

Kunnen we de hoogwaardige plantaardige producten beter zelf eten, zoals Hendriks verkondigt? Ja, daar zit wat in, maar het probleem is nu juist dat wij met z'n allen veel te vlees eten, waardoor er met de berg vleesafval ook iets zinnigs moet gebeuren. Voor 1 kilo dierlijk eiwit is grofweg 5
kilo plantaardig eiwit nodig. Door met z'n allen minder vlees te eten, houden we veel meer plantaardig eiwit over. Heel geschikt om het probleem van honger in arme landen mee te lijf te gaan. En de berg van vleesafval, de grote zorg van hoogleraar Hendriks, neemt ook meteen sterk af.

Het item zelf is hier te vinden - start bij 14.44
Lees hier het artikel van Groen licht