Weblog: Streektaalprijs


Eric van Oosterhout

De tas bezwijkt haast onder het gewicht van de inhoud. Ik heb er een hele sjouw aan op de vroege ochtend. Om negen uur is de eerste vergadering van de jury van de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden.

Ik mag de club voorzitten. Dat vind ik een hele eer, al is het maar omdat ik geen geboren spreker ben van een van de Noordelijke streektalen. Daarvoor breng ik de nodige waardering in voor tweetaligheid. Bovendien lees ik alle Nedersaksische streektalen vloeiend.
Mijn medejuryleden vullen me bovendien uitstekend aan. Na het vertrek van Gerard Stout is de club aangevuld met zanger-tekstschrijver Egbert Meyers. Daarnaast nemen deel Geesjen Heidema, Jannie Kuipers en Tonko Ufkes.

Ik heb een vergaderzaaltje besproken met een grote tafel. Dat is maar goed ook, want er zijn veel inzendingen binnen gekomen. Alle boeken en CD's worden uitgespreid over de tafel. We hebben voor de eerste selectie de taken zo verdeeld dat iedere inzending door 2 of 3 juryleden is gelezen of
beluisterd. Nu hebben we de opdracht om te komen tot een eerste schifting.

Het blijkt nog een hele klus. Hoe brengen we de eerste schifting aan? Meestal lukt het vrij snel om wat producten te laten afvallen, maar aan het eind wordt het toch nog een hele discussie welk boek of welke CD mee moet naar de `finale' en welke moet afvallen.

Maar we zijn eruit gekomen. Binnenkort leest u in het Dagblad het resultaat. Nu hebben we allemaal huiswerk met het doorwerken van de `shortlist'. Op 9 maart praten we verder en komen we tot de definitieve keuzes. De uitreiking is gepland op zondag 3 april. De plaats moet nog worden bepaald.

streektaalprijs

Wilt u reageren op mijn weblog? Mail dan naar evoosterhout@aaenhunze.nl.