Koenders roept op tot internationale steun voor vredesoverleg Syrie

De internationale gemeenschap moet er alles aan doen om te zorgen dat de verkennende gespreken over vrede in Syrie slagen. Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een toespraak in de VN-Veiligheidsraad in New York. De gesprekken beginnen vrijdag in Geneve, onder leiding van VN-gezant De Mistura.

`We moeten zoveel mogelijk doen om de betrokken partijen te stimuleren zich geheel en ondubbelzinnig in te zetten voor de gesprekken. En we moeten klaarstaan om te helpen waar we kunnen', aldus de minister, die hoopt dat de gesprekken het begin zijn van de weg naar duurzame vrede in Syrie.

Nederland steunt de gesprekken onder meer door het onderhandelingsteam van VN-gezant De Mistura te ondersteunen. Verder worden de oppositiepartijen getraind om goed aan de onderhandelingen deel te kunnen nemen. Datzelfde geldt voor Syrische vrouwen, die ook worden gesteund om hun rol te kunnen spelen bij de vredesonderhandelingen.

`Het is belangrijk dat we als internationale gemeenschap niet alleen mooie woorden spreken, maar nu ook overgaan tot actie', zegt Koenders. `We hebben de internationale verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen in het Midden-Oosten in hun eigen huis, stad en land hun leven kunnen leiden; vrij van geweld, armoede en angst.'

Koenders stelde in zijn speech ook vast dat er in de afgelopen maanden in het politieke proces belangrijke stappen zijn gezet. Daarnaast is er volgens de minister vooruitgang geboekt in de militaire strijd tegen ISIS, voornamelijk in Irak. `Daarnaast worden de geldstromen naar de terreurorganisatie doorgesneden en ondermijnen we het effect van de kwaadaardige woorden van ISIS.'

Volgens Koenders is er al heel veel gedaan, maar moet er nog meer gebeuren. `Wereldwijde preventie is het sleutelwoord. We moeten werken aan het wegnemen van de politieke en socio-economische grondoorzaken die een voedingsbodem vormen voor de terroristen van ISIS', aldus de minister. Daarnaast moet er meer steun komen voor de mensen die Syrie ontvluchten, en de landen die deze mensen opvangen.

De minister sprak in zijn toespraak ook over het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen. Hij riep beide zijden op tot maximale terughoudendheid om het conflict niet verder op te laten lopen. `Alle reacties moeten proportioneel zijn en mogen het internationaal recht niet schenden.'

Koenders spreekt later vandaag met secretaris-generaal Ban Ki-moon, onder meer over de situatie in Syrie, de vluchtelingencrisis en actuele dossiers zoals Burundi.