LTO bezorgd over opmars olijvenpest in Zuid-Europa

LTO Nederland volgt met argusogen de opmars van Xylella in Zuid-Europa. De bacterie, die bij olijfbomen de gevreesde olijvenpest veroorzaakt, is aangetroffen in de Italiaanse provincie Lecce (de hak van Italie), op Corsica en rond Nice.

Ondertussen zijn Italie al meer dan een miljoen olijfbomen geinfecteerd en het verzet onder boeren tegen het rooien van geinfecteerde bomen groeit. Bij LTO nemen de zorgen over de opmars toe.

"Een uitbraak in Nederland zou praktisch de hele handel in planten en bomen voor vijf jaar stilleggen. Wanneer dat zou gebeuren in een van onze belangrijke productiecentra van bomen en planten, zoals Boskoop of Zundert, zijn de gevolgen niet te overzien", aldus Anneke van Dijk, bij LTO Nederland beleidsadviseur op fytosanitair terrein.

Niet alleen olijfbomen

Xylella is een bacterie die de houtvaten van planten aantast. Niet alleen olijfbomen zijn vatbaar, maar bijvoorbeeld ook perzik- en amandelbomen, eiken, platanen en koffieplanten. De ziekte wordt overgebracht door insecten: in Zuid-Europa speelt vooral het zogeheten spuugbeestje (Philaenus spumarius) die rol. Ook andere zuigende insecten kunnen de ziekte verspreiden.

Ook in Nederland komt dit insect algemeen voor. Het lastige is dat besmette spuugbeestjes zich niet alleen kunnen ophouden in aangetaste olijfbomen, maar ook in een groot aantal zogeheten waardplanten kunnen voorkomen.

Plantenpaspoort

Europa nam in februari 2014 maatregelen om verdere verspreiding van Xylella te voorkomen. Sinds 1 januari 2016 geldt er in Europa een zogeheten plantenpaspoortplicht voor een aantal waardplanten van Xylella. De lijst met waardplanten is te vinden op de site van de NVWA en wordt regelmatig geactualiseerd.

Een plantenpaspoort garandeert dat een partij bomen of planten aan alle wettelijke eisen voldoet en dat het product vrij is van quarantaine-organismen. Van Dijk: "Veel telers van bomen en planten hebben al ervaring met het plantenpaspoort. De lijst van waardplanten van Xylella is echter lang: dat betekent dat een aantal telers nu voor het eerst met een plantenpaspoort te maken krijgt."

Streng toezicht

Vanaf eind maart gaan NVWA en NAK Tuinbouw streng toezien op naleving van de aangescherpte regelgeving. LTO roept ook tuincentra en consumenten op tot extra waakzaamheid. Van Dijk: "Neem niet zomaar planten mee uit de Zuid-Europese regio's waar de ziekte heerst."

Meer informatie over Xylella klikhier.

Zie het origineel.

25 januari 2016