FIFA-presidentskandidaten moeten toezeggingen doen over tegengaan va..


De kandidaten voor het presidentschap van de internationale voetbalbond FIFA zouden een belofte moeten ondertekenen waarin zij verklaren dat zij corruptie en mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in het kader van Wereldkampioenschapen Voetbal en andere FIFA-evenementen zullen voorkomen.
Deze oproep doen Amnesty en andere ngo's aan de vooravond van het debat tussen drie van de vijf kandidaten in het Europese Parlement op 27 januari.

Amnesty International, Football Supporters Europe, Human Rights Watch, Terre des Hommes en Transparency International Duitsland vragen de presidentskandidaten (als ze zijn gekozen) zes belangrijke stappen te zetten die ervoor moeten zorgen dat grote sportevenementen niet bijdragen aan
mensenrechtenschendingen en corruptie. In de eerste honderd dagen van hun presidentschap moeten zij hiertoe concrete maatregelen nemen. De presidentsverkiezingen vinden plaats op 26 februari 2016.

De FIFA-kandidaten Prins Ali Al Hussein, Jerome Champagne en Tokyo Sexwale zullen op 27 januari aan het debat in het Europese Parlement deelnemen. Sheikh Salamn Bin Ibrahim Al-Khalifa en Gianni Infantino doen niet mee.

Veranderingen nodig

`Met een nieuwe president kan de FIFA een nieuwe start maken. Wie er ook wint, hij zal zich in moeten zetten voor grootschalige hervormingen, te beginnen met deze zes stappen. Gebeurt dit niet dan zullen de meest prestigieuze festiviteiten van de populairste sport in de wereld overschaduwd
worden door corruptie en schendingen.' aldus Kerry Moscoguiri, Amnesty's campagnedirecteur in Groot-Brittannie.

De nieuwe president zou met name effectieve mechanismen moeten ontwikkelen die de FIFA in staat stelt de risico's op mensenrechtenschendingen en schendingen van arbeidsrechten rondom grote evenementen te identificeren en te verkleinen.

WK 2018 en 2022

Met de Wereldkampioenschappen in Rusland (2018) en Qatar (2022) op de agenda, dringt de tijd voor de FIFA. De nieuwe president moet toezien op verbeteringen van de mensenrechtensituatie in het kader van deze WK's.

`Fans willen geen teams aanmoedigen in stadions waarin arbeidsmigranten het leven hebben gelaten. De FIFA kan en moet aan het werk om te verzekeren dat zijn evenementen geen mensenrechtenschendingen veroorzaken, zei Minky Worden, directeur Global Initiatives van Human Rights Watch. `Deze
verkiezingen zijn een zeldzame kans om stappen voorwaarts te maken, die al lang gezet hadden moeten worden om mensenrechten in de voetbalwereld te beschermen.

Zes punten

De zes onderwerpen waarop de organisaties vragen om toezeggingen van de presidentskandidaten zijn de bied-criteria, gepaste zorgvuldigheid (due diligence), de wereldkampioenschappen in Rusland (2018) en Qatar (2022), non-discriminatie en het betrekken van het maatschappelijk middenveld.