Symposium 50PLUS over ouderen op arbeidsmarkt

Op initiatief van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS wordt op zaterdag 23 januari 2016 in Utrecht het symposium `Ouderen op de arbeidsmarkt: Langer doorwerken zonder banen?' gehouden. Topeconoom Sweder van Wijnbergen spreekt, er zijn korte, prikkelende presentaties en er is een paneldiscussie.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de problematische positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Oudere werklozen komen zeer moeilijk weer aan een baan. Bijna de helft van de langdurige werklozen bestaat uit ouderen. Mogelijke oorzaken zijn het negatieve beeld dat veel werkgevers hebben van ouderen, maar ook maatregelen als de verhoging van de AOW-leeftijd spelen een rol.

Iedereen moet langer doorwerken, maar zijn er ook genoeg banen voor iedereen? Wat moet er gebeuren om deze situatie te kenteren? Moet de verhoging van de AOW-leeftijd worden teruggedraaid, zoals sommige economen opperen? Het doel van het symposium is het in kaart brengen van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Via een goede analyse van de problemen en de oorzaken willen de organisatoren komen tot concrete beleidsaanbevelingen.

De verwachting is dat het publiek zal bestaan uit werkgevers, vakbonden, politici, onderzoekers en andere belanghebbenden. Tijdens het symposium presenteren dr. Arie Gelderblom en prof. dr. Jaap de Koning van het onderzoeksbureau SEOR (Sociaal Economisch Onderzoek Rotterdam; Erasmus Universiteit Rotterdam) het rapport `De arbeidsmarktpositie van Ouderen' dat in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS is opgesteld.

Verder zal er een kritische beschouwing op het rapport volgen van Sweder van Wijnbergen, topeconoom en voormalig secretaris-generaal van Economische Zaken. Er zijn ook korte, prikkelende presentaties van een drietal deskundigen en er is een paneldiscussie met experts, onder wie Michael van Straalen, voorzitter MKB-Nederland, en een bestuurder van de FNV. Kees Kraaijeveld, directeur van De Argumentenfabriek Denkacademie, zal de discussies leiden als dagvoorzitter.

De deelname aan het symposium is gratis. Het aantal plekken is echter beperkt. Om u direct aan te melden klik HIER. Zie het origineel.

Het symposium heeft plaats van 10.00 uur tot 13.30 uur in de Senaatszaal van het Academiegebouw aan het Domplein te Utrecht. Het Academiegebouw ligt op vijftien minuten lopen van station Utrecht Centraal en er zijn twee parkeergarages in de directe omgeving.