Sterk bedreigde waterschildpadden bij ReHerp
Recovery (herstel)
Herpetofauna (reptielen en amfibieën)
PERSBERICHT Januari 2016
Sterk bedreigde waterschildpadden bij ReHerp
Onlangs ontving ReHerp een aantal kritiek bedreigde schildpadden. Door de samenwerking met Diergaarde Blijdorp waar deze 10 dieren uit het ei zijn gekropen vormen deze dieren nu een deel van de ReHerp kweekcollectie.
Het gaat om de Vietnamese Waterschildpad. Deze schildpadsoort werd tot 2007 in het wild uitgestorven gewaand. In centraal Vietnam is toen in afgelegen gebieden een klein aantal dieren ontdekt. De dieren die door ReHerp gefokt worden, kunnen later in Vietnam in de natuur worden teruggeplaatst. Een leefgebied herstelproject in Vietnam is in ontwikkeling, samen met de Vietnamese overheid en plaatselijke partners zoals het 'Asian Turtle Program' en 'Education for Nature Vietnam'.
Stichting ReHerp kweekt bedreigde reptielen en amfibieën voor terugplaatsing in de natuur.
ReHerp is opgericht in 2015 door oud-medewerkers van Diergaarde Blijdorp. Hun kennis en ervaring is van onschatbare waarde voor het werken met deze kwetsbare dieren. En de internationale netwerken die zij in tientallen jaren hebben opgebouwd, zijn onmisbaar bij het herplaatsen van dieren in het land van herkomst. Want dat is waar het bij ReHerp om draait: niet alleen kweken met bedreigde dieren maar tegelijk in het gebied van herkomst projecten opzetten om de dieren weer terug te kunnen plaatsen in de natuur.
In november 2015 werd een start gemaakt met het kweken van Egyptische landschildpadden. De Vietnamese waterschildpad is de tweede soort waarmee ReHerp een steentje gaat bijdragen aan het herstel van diersoorten in hun natuurlijke leefgebied.
De Reherp kweekcollectie is bij ReptielenZOO "SERPO" te Rijswijk ondergebracht, in een niet voor publiek toegankelijke ruimte. Een aantal van de gekweekte diersoorten zal uiteindelijk ook in het openbare gedeelte van "SERPO" voor het publiek te bezichtigen zijn. Met diverse dierentuinen zijn er gesprekken om ook daar kweekcentra te openen. Ook zijn er contacten met particuliere kwekers. Door intensieve samenwerking tussen organisaties in Europa en in de landen van herkomst kan ReHerp daadwerkelijk veel betekenen.