Europa streeft naar versterking van de vervoersverbindingen in de EUREGIO | Euregio

EUREGIO als belangrijk knooppunt van de North Sea Baltic Corridor

Op 8 december 2015 bezocht Catherine Trautmann, cooerdinator voor TEN-T-corridors, de EUREGIO. Samen met ongeveer 35 Duits-Nederlandse vertegenwoordigers uit de euregionale politiek en bedrijfsleven besprak ze 's morgens in het kantoor van de internationale logistieke ondernemer Nellen und Quack The Green Line in Gronau het thema grensoverschrijdende spoorverbindingen. Het middagprogramma richtte zich op logistieke bedrijven uit de regio en vond plaats in de goederenterminal CTT in Hengelo.

Oost-west-transportverbinding zonder drempels

Uitgenodigd waren naast de leden van het dagelijks bestuur van de EUREGIO andere politieke vertegenwoordigers uit beide landen op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven namen deel aan het werkbezoek en boden een inkijkje in de "vraag"-zijde van de vervoersinfrastructuur. Niet alleen burgers en het bedrijfsleven moeten de komende decennia kunnen profiteren van een probleemloze verbinding van oost naar west. Ook duurzaamheid is een belangrijke factor: Zo worden bij betere spoorverbindingen bijvoorbeeld minder fossiele brandstoffen gebruikt, terwijl de binnenscheepvaart de uitstoot van CO2 zou kunnen verlagen en de snelwegen ontlasten. Mevrouw Trautmann legde uit dat het goederenvervoer tot 2050 met 80% en het personenvervoer met 50% zullen toenemen. Ze verwelkomt namens de Europese Commissie het initiatief voor samenwerking in het grensgebied en juicht een nog sterkere uitwisseling tussen Duitsers en Nederlanders toe. Centraal hierbij staan de inspanningen voor een snellere en betere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn en een versterking van de regionale logistieke sector.

TEN-T

Het bezoek van mevrouw Trautmann is een signaal voor de regio en is een stimulans voor nog beter grensoverschrijdend overleg. Tevens werd de gelegenheid aangegrepen om zich ook in Brussel en in de planningen van het TEN-T-programma sterk te maken voor eventuele financieringsmiddelen. De Europese Commissie heeft onder de naam TEN-T (Trans-Europees Vervoersnetwerk) negen zogenaamde corridors aangewezen. Deze corridors weerspiegelen de belangrijkste huidige en toekomstige verkeersstromen binnen de Unie. De infrastructuur van de corridors moet voor 2030 volledig zijn uitgebouwd.

Daarvoor is in het kader van het TEN-T-programma 24 miljard euro aan subsidies beschikbaar. Het EUREGIO-gebied ligt midden in de Noordzee-Balticum-corridor die zich uitstrekt van Amsterdam/Rotterdam via Enschede en Gronau naar Berlijn en verder naar de Baltische landen.