Wie gelooft minister Van der Steur nog?

Blog | do 21 jan 2016

Verslag Remko Theulings

Hij staat er weer. Op z'n Van der Steurs. Blakend van vertrouwen. Goed pak. Dito das. De man waarvoor de woorden bonhomie en embonpoint lijken te zijn uitgevonden. Oud-kampioen debatteren. Ard van der Steur. Every inch a minister. Tenminste, zo ziet hij eruit.

De minister heeft zich flink in de nesten gewerkt. Pas in uiterste instantie heeft hij MH17-anatoom George Maat excuses aangeboden, gedwongen door een politieonderzoek dat door Maat zelf naar buiten is gebracht. En het is al de derde keer in zijn korte ministerschap dat Van der Steur in de problemen is gekomen. Dus verwacht de Kamer een deemoedige minister. Als hij manmoedig zijn fouten toegeeft, kan hij weer verder. Coalitiegenoot PvdA zal hem geen strobreed in de weg leggen.

"Dossier van niks"

En wees nou eerlijk: vergeleken met bijvoorbeeld de reorganisatie van de Nationale Politie is de kwestie-Maat een "dossier van niks". Een ritje naar het huis van Maat, gewapend met excuses en een fles wijn, en de zaak zou zijn opgelost. Had hij natuurlijk kunnen doen.

De minister begint. Een woordenstrijd met de Kamer: heeft hij Maat de laan uitgestuurd of op non-actief gezet? En heeft hij dat eerste niet verschillende malen beweerd? De minister is helemaal niet deemoedig. Dit is het bravoure van de debatkampioen. "Lul ze plat, Ard", zo klonk de aanmoediging van een andere Minerva-reuenist bij zijn aantreden. En dat probeert hij. Het is kennelijk de aard van het beestje. Geen aanleg voor deemoed.

"Ongepast"

Om een debat te winnen, is veel geoorloofd. Dus rechtvaardigt hij het aflakken van stukken die hij de Kamer stuurde met "bescherming van mijn ambtenaren", terwijl zowat iedereen kan zien dat het vooral de minister is, die erdoor wordt beschermd.

Hij stelt dat de Politietop verantwoordelijk is voor zijn eigen brieven en het aflakken daarvan, terwijl het er alle schijn van heeft dat zijn eigen ministerie betrokken was bij het opstellen ervan.

Kamerleden noemen de houding van de minister "ongepast". Ze vragen zich af waar hij het lef vandaan haalt om zich zo op te stellen. En ze verbazen zich over het "vol in de wind zetten" van de Politie. Hij zal de komende anderhalf jaar namelijk nog vaak met ze om de tafel moeten zitten.

Politie geschoffeerd

Een deel van de oppositie dient een motie van wantrouwen in. Een ander deel vindt dat te ver gaan, en wil hem `onder curatele' stellen. Beide moties halen het niet.

Maar moet Van der Steur hier blij mee zijn? Lijn met de Oppositie doorgesneden. Politie geschoffeerd. De kans op een hernieuwd ministerschap is nihil. Het laatste anderhalf jaar van zijn ministerschap zal hij "nul ruimte" hebben. De enige steun die hij nog heeft, zijn de 76 zetels van VVD en PvdA in de Tweede Kamer. Net genoeg, maar bar weinig. De debatkampioen heeft zijn zoveelste debat overleefd. Maar wie gelooft hem nog?