Circulaire economie in Europa: kansen en belemmeringen in beeld
Nieuwsbericht | 21-01-2016 | 15:56
Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden uit Europa komen op 25 en 26 januari 2016 bijeen voor de stakeholderbijeenkomst Circulaire Economie. Dit is een economie die grondstoffen en producten zoveel mogelijk hergebruikt. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseert de bijeenkomst in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, samen met de Europese Commissie. Het doel: kansen, belemmeringen en ervaringen bespreken.
Circulaire economie
Copyright: Mediatheek Rijksoverheid
Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie is een economisch systeem dat producten en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt. Afval bestaat niet, alles is grondstof. Het circulaire systeem kent twee kringlopen. Bij de biologische kringloop vloeien reststoffen na gebruik terug de natuur in. Bij de technische kringloop zijn producten zo ontworpen dat ze opnieuw bruikbaar zijn.
Feedback op actieplan Europese Commissie
Op basis van inspirerende praktijkvoorbeelden spreken Europese bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden op 25 januari over kansen en belemmeringen voor een Europese circulaire economie. Ook bekijken zij hoe het pakket maatregelen dat de Europese Commissie op 2 december 2015 publiceerde daaraan kan bijdragen.
Mogelijke maatregelen
Op 26 januari bespreken beleidsmakers van nationale en Europese overheden best practices in overheidsbeleid. Wat zijn mogelijke maatregelen om de omslag naar een circulaire economie te ondersteunen en te versnellen? De resultaten van de conferentievormen input voor de Raad voor Concurrentievermogen op 29 februari 2016 en de Milieuraad op 4 maart 2016.
Prioriteit Nederlands EU-voorzitterschap
Voor het EU-voorzitterschap van Nederland is de circulaire economie een prioriteit. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap komen de commissievoorstellen over circulaire economie terug in de Raad (Milieu, Concurrentievermogen en Landbouw). Dit zijn voorstellen voor wijzigingen in afvalwetgeving en een actieplan met een breed palet aan maatregelen om de circulaire economie te stimuleren. Nederland streeft naar een voortvarende start van onderhandelingen over het afvalpakket. Daarnaast wil Nederland toewerken naar een EU-breed standpunt over het actieplan waarbij de wensen uit de samenleving goed tot hun recht komen.
Circular economy
Copyright: Mediatheek Rijksoverheid
Nederland koploper in recycling
Binnen Europa loopt Nederland voorop in slimme oplossingen voor recycling en vermindering van het gebruik van fosfaat en water. Staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat hier tijdens een toespraak op in. Vervolgens gaat ze in gesprek met enkele deelnemers over de verwachte impact van het pakket voor de circulaire economie.