Historische dag voor mensen met beperking
Historische dag voor mensen met beperking
door Otwin van Dijk op 21 januari 2016
Vandaag is een historische dag voor mensen met een beperking. Na jarenlang praten wordt eindelijk het VN-verdrag voor mensen met een handicap geratificeerd. Maar daar blijft het niet bij: een meerderheid van de Tweede Kamer steunt mijn voorstel om `algemene toegankelijkheid' wettelijk vast te leggen. Daarmee wordt toegankelijkheid de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering.
Zomaar een restaurant bezoeken, de trein pakken of een website raadplegen is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar niet als je in een rolstoel zit, blind bent of een andere beperking hebt. Mensen met een handicap ondervinden letterlijk en figuurlijk heel veel obstakels in het dagelijks leven. Daar moet verandering in komen, iedere Nederlander moet volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving.
Dat gaat niet vanzelf. Daarom wil de Partij van de Arbeid, samen met GroenLinks en de ChristenUnie, dat wettelijk wordt vastgelegd dat bijvoorbeeld gebouwen, openbaar vervoer en websites toegankelijk moeten zijn voor iedereen. In onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannie is dit al decennia geleden geregeld. En vandaag heeft een grote meerderheid in de Tweede Kamer vastgelegd dat dit ook in Nederland gaat gebeuren.
In de praktijk betekent dit dat Nederland geleidelijk toegankelijk wordt gemaakt. Heel vaak is dat ook helemaal niet zo moeilijk, met een plankje voor de deur zijn bijvoorbeeld veel rolstoelers al erg geholpen. Het hoeft ook niet van vandaag op morgen geregeld te worden, maar bijvoorbeeld als een pand of website toch al verbouwd gaat worden. Zo zorgen we ervoor dat Nederland toegankelijk wordt voor iedereen, dat is eigenlijk ook heel logisch.