Gemeente onderzoekt aanpak sociaal domein


21 januari 2016
Foto met gekleurde handen

Sinds 2015 hebben gemeenten de verantwoordelijkheid voor de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet. De gemeente 's-Hertogenbosch wil weten of haar aanpak voor deze taken de gewenste resultaten heeft. Daarom is de "Monitor sociaal domein" geintroduceerd. In deze monitor gaat het vooral om de
resultaten voor de inwoners. Maar ook wordt gekeken of instrumenten zoals de sociale wijkteams goed werken.

Wethouder Kagie: "We willen in onze gemeente sterke inwoners, sterke wijken en sterke verandering. We willen ook dat iedereen hulp en ondersteuning krijgt als dat nodig is. Om dat te realiseren, hebben we een aanpak ontwikkeld. Natuurlijk moeten we nagaan of die aanpak ook werkt. Of dat we het
anders moeten doen. Dat gaan we met de monitor tweejaarlijks in beeld brengen. Maar ook tussentijds sturen we bij als daar aanleiding toe is."

Eerste monitor klaar, in 2017 inzicht effecten aanpak

Eind 2015 is de eerste monitor `Sociaal domein' geschreven. Daarin staan resultaten van bestaand beleid voor onder andere mantelzorgers en vrijwilligers. Tegelijkertijd is deze monitor een nulmeting voor de nieuwe taken op het het gebied van hulp en ondersteuning. Bij de volgende meting in
2017 wordt ook inzichtelijk gemaakt wat het effect is van de uitvoering ervan door de gemeente.

Een aantal belangrijke conclusies uit de monitor zijn:

* Steeds meer inwoners geven mantelzorg. De meeste mantelzorgers krijgen daarbij ondersteuning, vooral van familie en vrienden.
* De meeste inwoners kunnen voor hulp in het dagelijks leven terecht bij familie, vrienden, kennissen of buurtgenoten. Bijvoorbeeld voor hulp bij huishoudelijke taken of het invullen van formulieren.
* De meeste ouders kunnen bij opvoedingsvragen terugvallen op hun sociaal netwerk. Voor minima en mensen met een laag opleidingsniveau geldt dat minder.
* De meeste inwoners voelen zich (zeer) gezond. Hierin is de afgelopen jaren weinig veranderd. 10% van de volwassenen voelt zich in het dagelijks leven beperkt door de gezondheid. Onder 75-plussers is dat 29%.
* Clienten geven gemiddeld een 6,8 voor de hulp van de sociale wijkteams. Ze geven een 7 voor de basisteams jeugd en gezin. Deze teams zijn er vanaf 2015 om huishoudens met meervoudige problematiek te ondersteunen.

Het hele rapport is te lezen via onderstaande link.

Bestanden:

* Monitor_sociaal_domein_2015.pdf4.1 MB