Geintegreerde teelt onder druk bij verbod imidacloprid
LTO en Plantum pleiten voor langere monitoringsperiode
LTO Glaskracht Nederland en Plantum hebben de Tweede Kamer dringend verzocht om een uitbreiding van de monitoringsperiode, waardoor het effect van de verplichte zuiveringsplicht voor de toepassing van imidacloprid, nauwkeuriger kan worden gemeten. Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over gewasbescherming.
Van Dam liet afgelopen week weten dat hij een verbod op imidacloprid (o.a. Admire, Kohinor, WOPRO Imidacloprid 70WG en Gaucho Tuinbouw) voor de glastuinbouw overweegt vanwege aanhoudende normoverschrijdingen van dit middel in het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden.
Te beperkte meetperiode
Uit onderzoek van het Ctgb bleek echter dat deze constatering gebaseerd is op een te beperkte dataset en meetperiode. In november 2015 is het etiket aangepast en aangescherpt. Hierdoor moeten de concentraties naar verwachting dit jaar afnemen. LTO Glaskracht Nederland en Plantum staan achter verdere verlaging van de emissie van imidacloprid naar het milieu.
Per direct stoppen
Het ongezuiverd lozen van afvalwater met imidacloprid-middelen is strijdig met de wet en geeft kans op boetes. Ernstiger is dat het ook kan leiden tot een verbod van imidacloprid op korte termijn. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de geintegreerde teelt in Nederland.
De enige manier om een algeheel verbod te voorkomen, is het naleven van het etiket en het per direct stoppen van de emissie. LTO Glaskracht Nederland heeft een klemmend beroep gedaan op alle tuinders om imidacloprid op de juiste manier in de teelt toe te passen en zeer alert te zijn op emissies naar het riool- of oppervlaktewater.
Zie de brief van LTO Glaskracht Nederland en Plantum aan de Tweede Kamer: klik hier
Zie het origineel.19 januari 2016