Winterdienst zorgt voor zekerheid op Airport Weeze "Olifanten" op het platform

20-01-2016

Weeze; Met de dalende temperaturen staan ze weer paraat, drie "de-icing" voertuigen van het type "Vestergaard Elephant Beta", die er voor zorgen dat de vliegtuigen voor de start van sneeuw en ijs bevrijd worden. Maar de Winterdienst van Airport Weeze bestaat uit meer dan drie "olifanten". Ca. 50 medewerkers zijn 24 uur per dag in touw om de start-/landingsbaan, het platform en de wegen van/naar de luchthaven sneeuw-/ijsvrij te houden.

De Winterdienst van Airport Weeze is in topvorm; meer dan 50 medewerkers zorgen er voor dat de luchthaven ook bij deze ijzige temperaturen verkeersveilig blijft. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds en 's nachts. De speciaal opgeleide medewerkers zijn er niet alleen voor het schoonhouden van de start- en landingsbaan, maar ook het platform en alle openbare wegen naar en van de luchthaven moeten sneeuw-/ijsvrij gehouden worden. In het totaal gaat het om een oppervlakte van meer dan 144 voetbalvelden die door de medewerkers van de Winterdienst schoongehouden worden.

Daarbij worden o.a. ingezet twee sneeuwschuivers, twee sneeuwblazers, een airport-sprayer (met back-up voertuig) en een de-icing machine voor vliegtuigen. Verder zijn er nog twee speciale voertuigen, de zogenaamde " surface-friction-tester" waarmee de remwaarden op de start-/landingsbaan gemeten kunnen worden.

Bij voorkeur wordt, bij het sneeuw-/ijsvrij maken van de banen/wegen, gebruikt gemaakt van mechanische (sneeuwblaas)machines of sneeuwschuivers, om het milieu te sparen. De bezems van de sneeuwschuivers zijn 5.60 breed en kunnen de 45 meter brede en 2.440 meter lange start-/landingsbaan volledig schoonvegen. Is de startbaan echter volledig verijst dan duurt het ca. 1 uur voordat deze weer ijsvrij is. De voertuigen rijden maximaal 30 km per uur, want sneller rijden verhinderd een optimale behandeling. Heeft het gesneeuwd, dan blazen en schuiven de voertuigen de sneeuw aan de kant en wordt de start-/landingsbaan met borstels schoongemaakt. Blijkt dat dit bij extreme weersomstandigheden niet voldoende is, dan staat de airport-sprayer paraat. Hiermee wordt de baan met een ca. 50% kaliumformiaatoplossing, een vloeistof om ijs te ontdooien, besproeid. 10.000 liter passen in de tank van dit voertuig en, afhankelijk van de sneeuw-/ijsval, is dit voldoende voor 3 tot 4 keer. De benodigdheden hiervoor worden in een grote tank op het airportterrein bewaard. Strooien met zout is verboden op het luchthaventerrein omdat zout het aluminium aantast en een vliegtuig voor een groot deel uit aluminium bestaat.

De luchthaven maakt gebruik van eigen lokale meteorologische meetapparatuur en de weersverwachting van de diverse Duitse weersdiensten om het weer te volgen. Verder staan de medewerkers bij bijzondere gevallen in direct contact met de weersdienst in Essen. "Op het moment dat het eerste vlokje valt, dan staan de vaartuigen al klaar om ingezet te worden" aldus Peter Esser, verantwoordelijk voor de (voortgang van de) winterdienst bij Airport Weeze. Het doel is om te zorgen dat er niets vastvriest. Terwijl overdag Esser en zijn team de temperaturen en het weer in de gaten houden, nemen vanaf middernacht de medewerkers van de brandweer de wacht over. "Om 05.00 uur in de ochtend nemen wij dan weer de dienst over van de brandweer", aldus Esser.

De oppervlakte die de medewerkers van de winterdienst moeten vrijhouden van sneeuw en ijs is groot, ca. 134.550m2 voor de start-/landingsbaan en stopways, ca. 50.000m2 taxibanen en ca. 36.000m2 voor het platform en openbare wegen.

Natuurlijk moeten bij winterse omstandigheden de vliegtuigen van ijs ontdaan worden (de-icing), dit gebeurt op Weeze door het afhandelingsbedrijf Serve2Fly. En hierbij bepalen de piloten of hun machine van ijs ontdaan moet worden. Wanneer dit het geval is, dan komen de "olifanten" in actie. De drie de-icing voertuigen danken hun bijnaam aan de 10 m lange slurf waarmee ze de vliegtuigen besproeien met vloeistof. De vloeistof is een speciaal chemisch mengsel van warm water en het biologisch afbreekbare antivriesmiddel glycol. Dit middel zorgt er ook voor dat er zich op de romp en vleugels geen nieuwe ijslaag kan vormen, waardoor de bewegende delen van een vliegtuig niet vast komen te zitten. Dit middel is te vergelijken met het antivriesmiddel voor autoruiten.

Komen de "olifanten" in actie, dan wanen de passagiers zich in een wasstraat. Zij zitten over het algemeen al in het vliegtuig en kunnen vanaf hun zitplaats het ca. 15 minuten durende proces al die tijd bekijken.

De winterdienst start op 1 november van elk jaar en eindigt officieel op 31 maart van het jaar erop. Maar mocht het noodzakelijk zijn, dan begint de winterdienst eerder en eindigt men later.

Samengevat

* ca. 50 medewerkers werken 24 uur per dag om een oppervlakte van ca. 144 voetbalvelden sneeuw-/ijsvrij te maken

* ingezet worden sneeuwblaaswagens, een airport-sprayer, de-icing wagens en een borstelwagen, verder nog twee speciale voertuigen, de zogenaamde "surface friction testers", waarmee de remwaarden op de start-/landingsbaan worden gemeten

* het de-icen van een vliegtuig door de zogenaamde "olifanten" duurt ca. 15 minuten. Daarbij wordt de romp en vleugels met een chemisch middel besproeit