Gemaakte kosten inzet AED eindelijk vergoed


Lobby Stichting Twente Hart Safe werpt vruchten af

Hengelo, 20160120 -- Het is nu eindelijk wettelijk geregeld dat eigenaren van een automatische externe defibrillator (AED) aanspraak kunnen maken op vergoeding van gemaakte kosten tijdens een daadwerkelijke inzet van zijn of haar AED apparatuur. Voorheen kwamen de kosten van deze levensreddende handeling rechtstreeks ten laste van de eigenaar van de AED, en werden ze niet vergoed door de zorgverzekeraars. Dat meldt Stichting Twente Hart Safe na een bezoek aan Tweede Kamerlid mevrouw Bruins Slot op 14 januari 2016.

Na het gebruik van een AED bij de hartstilstand van een individuele patiënt moeten de gebruikte pads worden vervangen en het apparaat, bij voorkeur, worden uitgelezen. Het vervangen van de pads kan en mag een AED eigenaar zelf uitvoeren. Echter het uitlezen van de AED vraagt om computerapparatuur en specifieke software. De kosten voor deze onderhoudswerkzaamheden bedragen tussen de 75 en 200 euro, afhankelijk van het gebruikte apparaat. Tot nu toe draaide de eigenaar van de AED op voor deze kosten.

'Die situatie was Stichting Twente Hart Safe al jaren een doorn in het oog,' aldus woordvoerder Henk Poort van de stichting. 'De kosten van de AED die terug te voeren zijn tot de daadwerkelijke inzet van de AED ten behoeve van een slachtoffer dat getroffen werd door een hartstilstand voelden onterecht aan. Daarom heeft onze stichting al in 2013 contact gezocht met de commissieleden voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een rapportage stelde de stichting tal van problemen aan de orde die gerelateerd zijn aan de burgerhulpverlening in de ruimste zin van het woord.

Minister Schippers liet daarop aanvankelijk weten dat 'de beschikbaarheid van de AED’s in de openbare ruimte gezien moet worden als collectieve preventie. Omdat de zorgverzekering een verzekering is voor het individuele risico van behoefte aan zorg, vallen de kosten van collectieve preventie buiten de dekking van de zorgverzekeringswet (Zvw).' De minister benadrukte verder dat 'het echt om burgerhulpverlening gaat, waar enige afstand van landelijke overheid gewenst is om voldoende ruimte en flexibiliteit te houden voor regionaal maatwerk in de samenwerking.'

'De minister zei in 2013 dus eigenlijk dat we het zelf maar moesten uitzoeken, en dat was voor ons onacceptabel,' aldus Poort. Uiteindelijk heeft dit geleid tot vragen van CDA, D66, PvdA VVD. Op 2 februari 2015 heeft Kamerlid mevrouw Bruins Slot op verzoek van de stichting Twente Hart Safe wederom aan de minister gevraagd naar de voortgang van deze materie. Dit heeft geleid tot de toezegging van de minister om met de betrokken partijen te spreken.

Op 14 januari 2016 heeft een afvaardiging van Stichting Twente Hart Safe een bezoek gebracht aan Tweede Kamerlid mevrouw Bruins Slot. Het belangrijke onderwerp aangaande het ‘vergoeden van de gerelateerde AED kosten bij inzet en behoeve van een slachtoffer’ zoals vastgelegd in de brief van de minister per 26 maart 2015, was echter niet gecommuniceerd naar de buitenwereld. Wellicht dat dit door de zorgverzekeraars zelf naar buiten gebracht had moeten worden. Het is dus op dit moment ook nog niet duidelijk hoe de zorgverzekeraars deze wet gaan uitvoeren.

'Dit hadden we niet durven dromen maar wel gehoopt', aldus Poort. 'Hiermee is nu wettelijk geregeld dat AED eigenaren aanspraak kunnen maken op vergoeding van gemaakte kosten tijdens een daadwerkelijke inzet van zijn of haar AED apparatuur. Natuurlijk zijn wij met name mevrouw Bruins Slot enorm dankbaar voor alles wat zij hierin heeft betekend. Zonder haar hulp zouden alle AED eigenaren nog altijd de kosten moeten dragen voor noodhulp die zij aan ieder mens verlenen.'

'Overigens mag men zich in deze kwestie niet laten misleiden door een nieuwsmelding van De Hartstichting', vult Poort nog aan. 'Daarin suggereert de Hartstichting dat ook de kosten van regulier onderhoud, welke nu feitelijk ten laste komen van de eigenaar van de AED, gedeclareerd kunnen worden bij de zorgverzekeraars. Dit klopt niet, het gaat uitsluitend om de kosten van de AED welke daadwerkelijk verbonden zijn aan de inzet van de AED ten behoeve van een individueel slachtoffer van een hartstilstand.'

Achtergrondinformatie

Op 25 juni 2013 heeft de stichting Twente Hart Safe contact gelegd met de commissieleden voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een rapportage stelde de stichting tal van problemen op schrift die allen gerelateerd zijn aan de burgerhulpverlening, en dat in de ruimste zin van het woord. Op 12 november 2013 heeft minister Edith Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierop schriftelijk gereageerd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Haar antwoord kunt u hier lezen.

Op 26 maart 2015 heeft de minister op Kamervragen schriftelijk gereageerd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het volledige antwoord van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kunt u lezen vanaf pagina 3 en 4.