Tien onderzoeksvoorstellen beloond met KWF-subsidie
Tien onderzoeksvoorstellen beloond met KWF-subsidie Naar overzicht
19 januari 2016 | NIEUWSBERICHT
Het KWF heeft tien onderzoeksprojecten die het LUMC gaat starten of waar het aan deelneemt, gehonoreerd met mooie subsidies. De projecten krijgen in totaal EUR4,4 miljoen om onderzoek te doen naar verschillende vormen van kanker. De Wetenschappelijke Raad van KWF heeft de onderzoeksvoorstellen beoordeeld.
Er werden subsidies toegekend aan de volgende onderzoeksvoorstellen:
Alpe d'HuZes-Bas Mulder Award
Oncologisch chirurg in opleiding, dr. Denise Hilling, wil bewijs leveren dat het zogenaamde `Watch-and-Wait'-beleid bij endeldarmkanker een veilige behandeloptie is en vaker overwogen dient te worden. Het voordeel is dat patienten de gevolgen van een zware ingreep (zoals een permanent stoma) bespaard blijven.
Daarnaast wil zij met nieuwe beeldvormende en moleculaire technieken zorgen voor een betere selectie van patienten voor deze `Watch-and-Wait'-strategie, een betere beoordeling van een eventuele resttumor na de chemotherapie en bestraling en een betere identificatie van eventuele her-uitgroei van het rectumcarcinoom.
Dit onderzoeksvoorstel beloont KWF met een Bas Mulder Award ter waarde van EUR727.960.
Overige subsidies
Immunoloog dr. Mirjam Heemskerk (Hematologie) werkt aan het ontwerpen van een nieuw soort aangepaste afweercellen die zullen worden gebruikt voor immunotherapie bij kanker (EUR573.500).
Dr. Ramon Arens (Immunohematologie en Bloedtransfusie) onderzoekt of een bestaande immunotherapie verbeterd kan worden. In dit project wordt onderzocht hoe de overleving en functie van tumorspecifieke T-cellen beter gemaakt kan worden (EUR573.500). Mede-aanvragers zijn prof. Ferry Ossendorp en prof. Frank Staal.
Dr. Alexander Vahrmeijer (Heelkunde), prof. Koos Burggraaf (Centre for Human Drug Research) en prof. Cornelis van de Velde (Heelkunde) doen onderzoek naar de verbetering van de huidige chirurgische procedures en uitkomsten voor patienten met colorectale tumoren door gebruik te maken van een tumor-specifiek visualisatiesysteem (EpCAM-agent) (EUR571.200).
Prof. Sjoerd van der Burg (Medische Oncologie) doet onderzoek naar het neutraliseren van interleukine-6 gerelateerde resistentie tegen kankertherapie (EUR571.500). Aan dit onderzoek werken mee dr. Thorbald van Hall en dr. Ramon Arens.
Prof. Frits Koning (Immunohematologie en Bloedtransfusie) doet onderzoek naar de signaleringsroutes in lymfoomcellen die dunnedarmlymfomen laten groeien, en kandidaat-geneesmiddelen die dit proces blokkeren (EUR570.300).
Er vindt landelijk onderzoek plaats vanuit de Borstkanker Onderzoek Groep naar het afzien van behandeling met radiotherapie bij oudere patienten met `low risk' borstkanker. Namens de werkgroep is dr. Gerrit-Jan Liefers (Heelkunde) penvoerder voor deze subsidieaanvraag (EUR411.600).
Dr. Michiel van de Sande (Orthopedie) wil een instrument ontwikkelen dat patienten en behandelaars ondersteunt bij de besluitvorming over de behandeling bij wekedelentumor in een arm of been (EUR298.974). Aan het onderzoek werkt mee dr. Marta Fiocco.
Dr. Perla Marang - van de Mheen (Heelkunde) gaat onderzoek doen naar de variatie in sterfte na colorectale chirurgie afhankelijk van dag van de week (weekendeffect) (EUR73.494).
Dr. Bert Bonsing (Heelkunde) gaat de multidisciplinaire zorg voor patienten met een pancreascarcinoom inventariseren, en gedeelde besluitvorming en kwaliteit van leven in het bijzonder (EUR53.145).
KWF Kankerbestrijding heeft in totaal 42,9 miljoen euro toegekend aan honderd nieuwe oncologische onderzoeks- en beleidsprojecten van twintig instituten waaronder het LUMC. De projecten moeten binnen een jaar starten en duren gemiddeld vier jaar.