Over seksuele selectie: welke sekse leidt de dans?
Over seksuele selectie: welke sekse leidt de dans?
NWO-subsidie voor Astrid Groot
18 januari 2016
Astrid Groot, universitair hoofddocent bij het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, heeft een NWO-subsidie ontvangen voor het project "Understanding sexual selection: which sex leads the dance when both are signallers?". De subsidie voorziet in de aanstelling van een PhD kandidaat.
Seksuele selectie veronderstelt over het algemeen dat een van de seksen de ander aantrekt. Maar, waarschijnlijk wordt partnerkeuze in veel diersoorten door beide seksen bepaald. In het toegekende NWO-ALW project wordt het seksuele selectieproces van nachtvlinders in kaart gebracht om beter inzicht te verkrijgen in wie de dans leidt, en hoe veranderingen hierin tot nieuwe soorten kunnen leiden.
Partnerkeuze van nachtvlinders
Nachtvlinders zijn ideale dieren om de rol van beide seksen in partnerkeuze te onderzoeken omdat zij een van de meest diverse diersoorten op aarde zijn (~ 120.000 soorten). Ook zijn de seksuele aantrekkingssignalen goed gedefinieerd: eerst lokken vrouwtjes de mannetjes met een soortspecifieke seksferomoon. Eenmaal bij de vrouwtjes aangeland produceren de mannetjes een seksferomoon dat waarschijnlijk door vrouwtjes gebruikt wordt om te bepalen met welk van de aangetrokken mannetjes zij willen paren. Mogelijk is het mannelijke seksferomoon ook belangrijk in competitie tussen mannetjes. Hoe dit selectieproces precies verloopt is onderwerp van het onderzoek.
A.T. Groot
Over Astrid Groot
Astrid Groot is adjunct-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam in de onderzoeksgroep Evolutionaire Biologie. De belangrijkste onderzoeksvraag is hoe seksuele aantrekkingskracht van invloed is op de initiele differentiatie van populaties, en dus de eerste stap in het ontstaan van nieuwe soorten. Groot begon bij de UvA in 2011 vanuit het MaGillavry programma, een tenure track gericht op excellente vrouwelijke wetenschappers in alle beta-disciplines. Naast haar aanstelling bij de UvA werkt ze bij het Max Planck Instituut voor Chemische Ecologie.
* Lees meer op de persoonlijke website van Astrid Groot
Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica