Zorgbehoevende burger bepaalt zelf wie aanschuift bij keukentafelgesprek

19/01/2016Zorgbehoevende burger bepaalt zelf wie aanschuift bij keukentafelgesprek

Bij het keukentafelgesprek met de gemeente moet een zorgvrager niet alleen een professionele ondersteuner, maar ook een eigen gekozen begeleider mee kunnen nemen. Daar heeft Mona Keijzer via een motie voor gepleit, tijdens een debat over mantelzorg. Keijzer: "Ik heb te vaak gehoord dat het wordt geweigerd als iemand die zorg nodig heeft een familielid of andere mantelzorger wil meenemen. Met deze motie geef ik een duidelijk signaal dat dat wereldvreemd is."

Wie vraagt de mantelzorger eigenlijk hoe het met hem of haar gaat? Volgens Keijzer komt die vraag tijdens de keukentafelgesprekken nauwelijks aan de orde. Deze gesprekken gaan veelal over de vraag hoe iemand met minder formele zorg uit kan komen. Dit is niet alleen in strijd met de wet maar gaat ook nog eens voorbij aan de draagkracht van een mantelzorger.

Keijzer: "Mantelzorger worden, daar kies je niet voor, het overkomt je. Iemand waar je van houdt, wordt ziek of krijgt bijvoorbeeld een ongeluk. Uiteraard ga je dan voor die persoon zorgen. Dit heeft vele mooie kanten, maar er zitten ook zware opgaven aan vast. Veel mantelzorgers krijgen het steeds zwaarder met de zorg voor hun naasten. Het aantal overbelaste mantelzorgers stijgt. Dit is een reden tot zorg, en daarnaast ook onverstandig overheidsbeleid, want zorgbehoevenden opnemen in instellingen, omdat de mantelzorger overbelast is en het thuis niet meer gaat, is uiteindelijk veel duurder dan de zorg thuis ondersteunen. Ik blijf daarom werken aan voorstellen om de positie van mantelzorgers te verbeteren. Zo moeten mantelzorgers daadwerkelijk een stevige positie krijgen in de Wet maatschappelijke ondersteuning. Neem hierin op dat mantelzorgers expliciet wordt gevraagd naar hun persoonlijke situatie. De mantelzorger verdient namelijk ook aandacht en zorg."

Trefwoorden

* Keukentafelgesprek * mantelzorg * Wmo * Mona Keijzer