Blijven werken aan een zelfbewust middenbestuur
Blijven werken aan een zelfbewust middenbestuur
19 januari 2016
Het IPO heeft sinds 1 januari een nieuwe voorzitter: Ank Bijleveld- Schouten, commissaris van de Koning in Overijssel. Ze heeft het stokje over genomen van Johan Remkes. Volgende week donderdag zit ze voor het eerst het IPO-bestuur voor. Dat bestuur is echter niet nieuw voor Bijleveld. Ze was al enkele jaren aan het IPO verbonden als adviseur. Ze `trok' de projecten Profiel Provincies en KOMPAS2020: projecten waarin de 12 provincies lieten zien waar ze goed in zijn en hoe ze als bestuurslaag toekomstbestendig blijven. Dat onderwerp, de toekomst van het middenbestuur, lijkt een van de speerpunten te worden van haar voorzitterschap. "We moeten als provincies veel zelfbewuster zijn. Ons bestaansrecht staat niet meer ter discussie. Op veel onderwerpen boeken we als provincies goede resultaten. We moeten dat echter veel beter laten zien."
bestuur.ank bijleveld.jpg
Laten zien dat we een cruciale rol spelen op dossiers die er toe doen Ze heeft de metafoor al vaker gebruikt: "Provincies kunnen goed zwemmen zonder te spatten." Ze bedoelt daarmee dat provincies uitstekend werk leveren op voor de burger vaak onzichtbare werkzaamheden. Het afgeven van vergunningen, het houden van toezicht, waterbeheer: we doen keurig ons werk, maar niet iedereen ziet het. "Die `onzichtbare' werkzaamheden moeten we natuurlijk blijven doen, maar we mogen vaker een bommetje maken: even aan iedereen laten zien dat we een cruciale rol spelen op dossiers die er toe doen." Als voorbeeld noemt ze de opvang van vluchtelingen. "Natuurlijk liggen de voornaamste werkzaamheden hier bij de gemeenten, maar als provincie heb je een heel belangrijke cooerdinerende rol. Als commissaris van de Koning breng ik in mijn provincie burgemeesters, het COA en de veiligheidsregio's om tafel en we boeken resultaten waar we trots op mogen zijn." Die rol, die in KOMPAS2020 wordt beschreven als `belangenassembleur' is niet in een zin uit te leggen. Provincies moeten daarom tijd en energie in steken in communicatie en uitleggen wat de provinciale meerwaarde is, vindt de nieuwe IPO-voorzitter.
Je nek durven uitsteken
De zelfbewuste provincie is volgens Bijleveld een provincie die durft: "We moeten niet bang zijn en onze nek durven uitsteken." Zoals bij het wind-op-land-akkoord met het ministerie van Economische Zaken. "We hebben onze nek uitgestoken door de verantwoordelijkheid te nemen voor de plaatsing van 6000 Megawatt aan windmolens op land." Daar is niet alleen durf voor nodig maar soms ook veel tijd en geduld. "Om in IPO-verband tot zo'n akkoord te komen moeten je investeren in samenwerken. Dat hebben we onlangs ook laten te zien bij de modernisering van het verdeelmodel provinciefonds . Voorheen maakte de minister van Binnenlandse Zaken dat model maar nu zijn we, door veel tijd te steken in de samenwerking, er in geslaagd om zelf met een voorstel te komen waar de heer Plasterk niet meer omheen kan."
"Het IPO dat zijn wij"
Zoeken naar consensus, investeren in samenwerken, verbinden: het zijn woorden die goed passen bij de bestuursstijl van Bijleveld als commissaris in Overijssel. Een stijl die ze ook wil hanteren als IPO-voorzitter. Gedurende haar voorzitterschap wil zo ook richting de provincies duidelijker laten zien wat de meerwaarde van het IPO is voor de 12 provincies: "Provincies moeten kunnen zeggen "Het IPO dat zijn wij". Daar ligt een belangrijke taak voor de dit bestuur."