Tekening Van Eyck naar New York
Jan van Eyck, atelier of navolger, Kruisiging, circa 1440-80. Goudstift, zilverstift, pen in zwarte inkt, doorgegriffeld, op grijs geprepareerd papier, 254 x 187 mm. Collectie Museum Boijmans Van Beun
Persbericht
Van Eyck naar New York
19 januari 2016
De spectaculaire vondst die Museum Boijmans Van Beuningen deed tijdens de Van Eyck tentoonstelling, de tekening `Kruisiging' van Jan van Eyck, reist voor het eerst naar een buitenlands museum. Dit topstuk uit de collectie van het museum schittert vanaf 25 januari naast het gelijknamige schilderij van Jan van Eyck in de tentoonstelling `A New Look at a Van Eyck Masterpiece' in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het Nederlandse publiek maakte in 2012 kennis met deze ontdekking in De Wereld Draait Door.
In 2012 ontdekte het museum deze zeldzame vijftiende-eeuwse tekening, die inmiddels wordt toegeschreven aan Jan van Eyck of zijn atelier. Het museum kocht in 2014 deze mysterieuze tekening aan. De Eyckiaanse tekening wordt in New York getoond naast het schilderij de `Kruisiging' van Jan Eyck waar de tekening volgens internationale experts nauw mee samenhangt. Beide kunstwerken zijn voor het eerst in eeuwen naast elkaar te zien.
Uiteenlopende meningen experts
Tijdens de tentoonstelling `De weg naar Van Eyck' organiseerde het museum een symposium waar verschillende deskundigen hun mening gaven over allerlei aspecten aan deze boeiende tekening, waaronder de toeschrijving en de datering.
Boijmans Studie
Museum Boijmans Van Beuningen voegt dertien vooraanstaande internationale experts over de Eyckiaanse tekening samen in een speciale publicatie in de serie Boijmans Studies: `An Eyckian Crucifixion Explored - Ten Essays on a Drawing'. De Boijmans Studie bevat wetenschappelijke bijdragen over uiteenlopende aspecten van de tekening. Auteurs zijn: Maryan Ainsworth, Till-Holger Borchert, Stephanie Buck, Albert Elen, Stephan Kemperdick, Fritz Koreny, Friso Lammertse, Luc Megens, Guido Messling, Birgit Reissland, An Van Camp en Arie Wallert.
Van 'plaat' van 10 gulden tot kunstwerk van 420.000 euro In 1971 kocht psychiater W.Hofman de tekening als ingelijste `plaat' voor tien gulden op een inboedelveiling van de Fraeylemaborg te Slochteren (Groningen). Hij herkende het als een tekening die hem deed hem denken aan het schilderij van Jan van Eyck in New York. Tot 2012 bleef de tekening onbekend totdat hij te zien was in Museum Boijmans Van Beuningen in de tentoonstelling `De weg naar Van Eyck'. Na uitvoerig onderzoek werd Hofmans mening bevestigd: het bleek inderdaad om een uitzonderlijk kunstwerk uit de vijftiende eeuw te gaan en uit de directe omgeving van Jan van Eyck. Het museum kocht het kunstwerk aan met steun van verschillende fondsen.
Conducting Boijmans
De aankoop van de Eyckiaanse tekening is een belangrijke verhaallijn in de documentaire `Conducting Boijmans' van regisseur Sonia Herman Dolz. Deze documentaire is een meeslepende film die unieke momenten toont uit het werkleven van museumdirecteur Sjarel Ex. In 2015 ging de documentaire in premiere tijdens het IFFR. Op 21 januari wordt de documentaire uitgezonden in `Het uur van de Wolf'.
Rotterdamse tekeningencollectie van wereldniveau
Er zijn op de wereld slechts 700 tekeningen bewaard uit de Westerse kunstgeschiedenis die dateren van voor het jaar 1500. Museum Boijmans Van Beuningen bezit ongeveer 17.000 tekeningen en 65.000 prenten, een collectie van wereldniveau. Daartoe behoren beroemde tekeningen van Duitse, Nederlandse, Franse en Italiaanse meesters, van de middeleeuwen tot nu. Tot de zwaartepunten worden niet alleen de vroege Nederlandse tekeningen, waartoe nu de Eyckiaanse tekening behoort, maar ook tekeningen van Italiaanse meesters gerekend. Zo bezit Museum Boijmans Van Beuningen de enige tekening van Leonardo da Vinci in Nederland en de grootste collectie tekeningen in de wereld van Fra Bartolommeo (1473-1517), de meestertekenaar van de Hoog-Renaissance. Komend najaar is een grote tentoonstelling van deze tekeningen te zien in Rotterdam met de bijhorende schilderijen waarvan de grootste nog nooit buiten Toscane te zien zijn geweest. De tekeningencollectie van het museum wordt permanent getoond in het prentenkabinet van het museum.
Aankoop met dank aan
De aankoop van de Eyckiaanse tekening is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (met dank aan het Dura Kunstfonds), Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, het Mondriaan Fonds en het VSBfonds.