GFT-afval in de winter
Geplaatst op 19 januari 2016
afval
GFT-afval is zogenaamd 'nat afval' omdat er veel water in zit. Daarom kan GFT-afval bij vorst bevriezen. Dat is op zich niet erg. Als het afval echter vastgevroren is aan de bodem van de groencontainer kan de container moeilijk worden geleegd. In sommige gevallen zal dit echt niet lukken. Dan
blijft er dus afval achter in de groencontainer. Om dit soort problemen te voorkomen, volgen hieronder een aantal tips voor u.
Tips
o Laat het natte groente- en fruitafval zo veel mogelijk uitlekken, dat scheelt water dat kan bevriezen.
o Leg enkele lege eierdozen onder in de groencontainer
o Leg een oude krant onderin de groencontainer; dit absorbeert het nat dat uit het GFT-afval komt en voorkomt in veel gevallen het vastvriezen in de bodem van de groencontainer. Het GFT-afval kan zo tijdens het legen gemakkelijker uit de groencontainer vallen.
o U kunt het GFT-afval dat erg nat is mengen (in laagjes) met `droger' GFT-afval bijvoorbeeld fijn snoeiafval of bladeren.
o Zet de groencontainer pas aan de straat vlak voordat de container wordt geleegd.
o Zet de groencontainer zoveel mogelijk uit de wind, bijvoorbeeld in een schuurtje, garage of achter een schutting. In de wind is de temperatuur lager en dus is er meer kans dat het GFT-afval vastvriest.
o Doe in ieder geval geen zout of antivriesmiddelen in de groencontainer om het vastgevroren GFT-afval te ontdooien. Dit verstoort het composteerproces en antivriesmiddelen zijn bovendien schadelijk voor het milieu.
Wij raden u aan bovenstaande tips goed in acht te nemen om zo te voorkomen dat uw container hierdoor niet (volledig) kan worden geleegd. De chip in uw afvalcontainer registreert in deze gevallen namelijk wel een lediging die bij u in rekening wordt gebracht. Indien u geen risico wilt lopen,
kunt u het beste uw GFT-container niet aanbieden tijdens de vorstperiode.