Start met vernieuwing van centrumschil Emmeloord


Centrumschil

Mercatus en gemeente in gesprek met wijkbewoners voor uitvoering

Mercatus en gemeente Noordoostpolder kijken samen met bewoners naar kansen voor de centrumschil van Emmeloord, de wijken die rond het centrum liggen. Zo blijft Emmeloord ook in de toekomst een aantrekkelijke woonstad met gewenste woonmogelijkheden. Mercatus en de gemeente gaan als eerste in
gesprek met de bewoners van Centrum-West. Op donderdag 28 januari is het eerste wijkgesprek.

Na meer dan 60 jaar is er veel veranderd op het gebied van wonen, woonomgeving, techniek en gezinssamenstelling. Veel woningen in de Noordoostpolder zijn gebouwd in de periode van de pioniers. Destijds werden er relatief kleine woningen gebouwd die qua comfort en energiezuinigheid niet meer
voldoen aan de eisen van deze tijd. Op veel plaatsen is dan ook behoefte aan een opknapbeurt. Ook de woonomgeving en andere gebouwen met bijvoorbeeld een bedrijfs- of andere maatschappelijke bestemming worden meegenomen.

Behoefte aan nieuwe woningtypes

Inwoners vragen bovendien om nieuwe woningtypes: woningen die aansluiten bij de wensen van starters, gezinnen, senioren. Woningen die levensloopgeschikt zijn, energiezuinig (of zelfs energieneutraal) en voor meerdere doelgroepen geschikt zijn. Mercatus en de gemeente hebben een gedeelde
verantwoordelijkheid wat wonen betreft. Beide partijen vinden het belangrijk om voldoende woningen te hebben die voor deze generatie en de volgende generatie geschikt zijn. Deze woningen moeten weer 50 of 60 jaar mee kunnen.

Andere wijken volgen later

De wijk Centrum-West (zie afbeelding) wordt omzoomd door de Meldestraat, Peppellaan, Boslaan, Koningin Julianastraat, Onder de Toren, Korte Dreef en Espelervaart.
Alle bewoners van Centrum-West ontvangen in januari en februari een uitnodiging voor het wijkgesprek. In het wijkgesprek gaan Mercatus en gemeente in overleg met bewoners, om te luisteren waar kwaliteiten, kansen en verbeterpunten liggen. In totaal vinden er 7 wijkgesprekken plaats. Per
wijkgesprek is een evenredige verdeling gemaakt van huurders, kopers en gebruikers. Voor het eerste gesprek worden zo'n honderd mensen uitgenodigd.

Na de wijkgesprekken wordt het huurdersparticipatietraject opgestart. Ook komt er een klankbordgroep, bestaande uit buurtbewoners en andere gebruikers van de wijk, om te komen tot concrete plannen. In de komende jaren volgen de andere wijken in de Centrumschil.

De voortgang van het project is te volgen op de website: www.centrumschilemmeloord.nl. De website is vanaf 28 januari in de lucht.

Kaart Centrumschil Emmeloord