Nieuwe leraren in Rotterdam ontvangen 5000 euro bonus
De gemeente Rotterdam trekt de komende drie jaar 7,7 miljoen euro uit om leraren over te halen op Rotterdamse scholen te werken. Leraren in de zogenoemde tekortvakken kunnen een welkomstbonus van vijfduizend euro tegemoet zien. Dit melden diverse media, waaronder de NOS.
Leraren die lesgeven in vakken waarvoor in de stad een tekort is, zoals Duits, natuurkunde, wiskunde en scheikunde, krijgen bij een vaste aanstelling een welkomstsbonus van 5000 euro. Daarnaast ontvangen alle leraren een gratis Rotterdampas en kunnen zij op kosten van de gemeente cursussen volgen om zichzelf verder te ontwikkelen. Hiermee wil de gemeente de beste leraren van het land naar Rotterdam krijgen om zo de achterstanden in het onderwijs aan te pakken. Ook zijn de maatregelen bedoeld om de grote hoeveelheid onbevoegde leraren terug te dringen. In Rotterdam is 20 tot 30 procent van de vo-docenten onbevoegd, landelijk is dit 15 procent. Tegen de NOS zegt Dekker dat hij denkt dat de Rotterdamse aanpak de stad kan helpen om het lerarentekort op te lossen: "Het is belangrijk om een goed opgeleide leraar voor de klas te hebben. Die docenten kunnen kiezen tussen verschillende scholen en steden. Als je als stad net even wat extra's biedt, kan dat allicht helpen."
In de Randstad verlaten nog steeds relatief veel leraren het onderwijs, zo bleek onlangs uit een brief van staatssecretaris Dekker van onderwijs. Het hogere salaris dat geboden werd, heeft er niet toe geleid dat de uitval minder werd. Dit uitval ligt in de Randstad nog steeds ruim twee keer zo hoog als daarbuiten. Ook uit een recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat docenten in het vo zich nauwelijks laten leiden door de hoogte van het salaris bij hun keuze voor een baan op school. Volgens Dekker speelt ook mee het grote aantal leerlingen uit `armoedeprobleemaccumulatiegebieden', zo schrijft hij in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Norbert Klein. Hoe meer leerlingen uit arme wijken op een school, hoe hoger de lerarenuitval.