Europa geeft 3 mio euro om 70 bedrijfsterreinen natuurvriendelijk te maken
Persbericht
Provincie Antwerpen
18 | 1 | 2016
Europa geeft 3 mio euro om 70 bedrijfsterreinen natuurvriendelijk te maken
Interreg project 2B Connect helpt bedrijven hun terreinen natuurgericht in te richten
Deze maand gaat het Europese project 2B Connect van start. Drie jaar lang werken 19 partners in de grensstreek België-Nederland aan meer biodiversiteit op minstens 70 bedrijventerreinen in de grensregio. Het project geeft invulling aan de biodiversiteitsstrategie 2020 van de Europese Commissie om zoveel mogelijk natuur te behouden en te verbeteren. De Europese Commissie vindt samenwerking met en tussen bedrijven belangrijk. 2B Connect ontvangt meer dan 3 miljoen euro.
Steeds meer bedrijven willen hun terreinen natuurgericht inrichten en beheren. De groene infrastructuur die zo ontstaat speelt een belangrijke rol als grensoverschrijdende natuurverbinding. Bovendien zorgt beplanting van onder meer bomen en struiken voor betere luchtzuivering, minder geluidsoverlast en een aangename omgeving voor buitenactiviteiten.
Vaak ontbreekt bij bedrijven echter de nodige kennis en ondersteuning om meer natuurgericht te werken. Van januari 2016 tot december 2018 helpt 2B Connect minstens 70 bedrijven hun terrein op een natuurlijke manier in te richten. Via een opleiding reikt 2B Connect instrumenten aan zoals een biodiversiteitsscan die bedrijven helpen biodiversiteit in te passen in de bedrijfsvoering. Het project ontwikkelt ook een rekenapplicatie die bedrijven toont waarom investeren in groene infrastructuur loont. In Vlaanderen en Nederland lopen al verschillende projecten om bedrijventerreinen biodiverser in te richten. Dit Europese project vormt daarop een zeer belangrijke aanvulling.
In Lommel werken bedrijven reeds volop aan het verhogen van de biodiversiteit © Fotogroep ISO 400 – Wim Denys
19 partners werken samen aan 2B Connect
2B Connect wordt uitgevoerd door dertien partners uit Vlaanderen en zes uit Nederland.
De partners uit Vlaanderen zijn: departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid, Agentschap voor Natuur en Bos, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, provincie Antwerpen, Strategische Projectenorganisatie Kempen, Inverde, Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Noord-Hageland, stad Aarschot, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant, Nolimpark, VBM NV, SCR-Sibelco en stad Lommel. De partners uit Nederland zijn: provincie Noord-Brabant, gemeente Helmond, gemeente Maastricht, Huis van de Brabantse Kempen, Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Landschapsbeheer Zeeland.
Het project ontvangt via Interreg Vlaanderen-Nederland 3.012.583 euro om de komende drie jaar minstens 70 Vlaamse en Nederlandse bedrijfsterreinen biodivers in te richten. Interreg Vlaanderen-Nederland is een Europees fonds voor regionale ontwikkeling in het grensgebied België-Nederland.
Scan je biodiversiteit met BIODIVA
De provincie Antwerpen is samen met het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid, trekker van dit project. Provinciaal gedeputeerde voor Natuur en Leefmilieu Rik Röttger: “De provincie Antwerpen spoort al enkele jaren bedrijven aan om te streven naar meer biodiversiteit. De biodiversiteitsscan BIODIVA, ontwikkeld i.s.m. de Strategische Projectenorganisatie Kempen en LV Consult, is daar een goed voorbeeld van.” Dankzij ondersteuning van KBC kan de BIODIVA-scan bovendien gemakkelijk en gratis online geraadpleegd worden via biodiva.provincieantwerpen.be/. Binnen het project 2B Connect zal deze scan verder ontwikkeld worden.
In de gemeente Beerse steken maar liefst drie bedrijven de handen uit de mouwen voor de natuur: Wienerberger, Campine en Metallo Chimique. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, de Strategische projectenorganisatie Kempen en de gemeente Beerse zetten zij hun schouders onder 2B Connect en gaan ze voor meer natuur op de bedrijventerreinen.