Honderden wetenschappers roepen China op tot vrijlating Oeigoerse academicus

EMBARGO TOT VRIJDAG 15 JANUARI 2016, 00:01 UUR.

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL

EMBARGO TOT VRIJDAG 15 JANUARI 2016, 00:01 UUR.

Honderden wetenschappers roepen China op tot vrijlating Oeigoerse academicus

Vierhonderd wetenschappers van over de hele wereld roepen vandaag de Chinese president Xi Jinping op de gewetensgevangene Ilham Tohti onmiddellijk vrij te laten. Deze Oeigoerse professor werd precies twee jaar geleden opgepakt en veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens zijn kritiek op het regeringsbeleid in de Chinese autonome regio Xinjiang.

In een open brief onderstrepen wetenschappers van prestigieuze universiteiten als Harvard, Hong Kong en Oxford dat China door vrijlating van Tohti kan laten zien dat het land academische vrijheid respecteert. In Nederland ondertekenden vijf wetenschappers, experts op het gebied van internationaal recht, mensenrechten en China de open brief aan Xi Jinping.

Ilham Tohti is tot een levenslange celstraf veroordeeld omdat hij het Chinese regeringsbeleid jegens minderheden bekritiseerde. Hij schreef over de discriminatie van Oeigoeren op het gebied van arbeid, onderwijs, huisvesting en over de steeds verdergaande inperkingen van religieuze vrijheid voor moslims.

Perry Link, professor aan de universiteit van Californië in Riverside en expert op het gebied van mensenrechten en politiek in China: ‘Terwijl een groot deel van de wereld zich zorgen maakt over “radicale islamitische terroristen”, geeft de Chinese regering een niet-radicale, niet-terroristische moslim levenslang. Waarom zou China dit doen? Is dit bedoeld als intimidatie van een gehele etnische groep, van wie het overgrote deel niet radicaal en zeker geen terrorist is? Wie is dan eigenlijk wie aan het terroriseren?’

Moslims in de Chinese autonome regio Xinjiang voelen zich al jaren gediscrimineerd en krijgen te maken met steeds meer restricties op het belijden van hun geloof, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van beweging. Kritiek daarop van Oeigoeren wordt door de Chinese autoriteiten vaak afgeschilderd als religieus extremisme of terrorisme dat de nationale of internationale veiligheid in gevaar brengt.