AVROTROS Vrijdagconcert: Muziek in beelden

AVROTROS Vrijdagconcert

SERIES GROTE VIOLISTEN / AVROTROS KLASSIEK II

vrijdag 15 januari 2016, 20.15 uur

TivoliVredenburg, Utrecht

inleiding: Huib Ramaer, Grote Zaal, 19.30 uur

Muziek in beelden

Nationaal Jeugdorkest

Etienne Siebens dirigent

Isabelle van Keulen altviool

Roukens: Chase

Berlioz: Harold en Italie

Moesorgski: Schilderijen van een tentoonstelling (ork. Ravel)

Het AVROTROS Vrijdagconcert van 15 januari aanstaande biedt een avontuurlijk programma met het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van dirigent Etienne Siebens en met Isabelle van Keulen op altviool. Zij speelt een ‘verkapt’ altvioolconcert van Hector Berlioz getiteld Harold en Italie. “Die bekrompen Italiaanse componisten en hun verschrikkelijke oppervlakkige opera’s, breng me alsjeblieft zo snel mogelijk terug naar Parijs”, verzuchtte de Franse componist tijdens zijn verblijf in Italië. Het was het landschap met zijn cipressen, olijfbomen, vulkanen en lome heuvels dat hem inspireerde. Zo schreef hij een muzikale wandeling van een melancholieke pelgrim. Is het een symfonie? Een fantasie voor orkest?

Daaraan vooraf gaat een werk van de Nederlandse componist Joey Roukens (*1982), van wie in november 2014 Rising Phenix al zijn wereldpremière beleefde, geschreven ter gelegenheid van de opening van TivoliVredenburg. Voor Chase (2013), een opdracht van Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Eye Film Instituut, liet Roukens zich inspireren door de verbeten achtervolgingsscène in John Frankenheimers film Ronin waarin twee wagens op topsnelheid het éénrichtingsverkeer van een Parijse ringweg trotseren. Roukens: “Die film was uit 1998, maar omdat er geen muziek bij die scène zat heb ik de vrijheid genomen om er een soort seventies-sfeer bij te componeren. Juist in die periode is er geweldige filmmuziek gemaakt, met catchy deuntjes en ongewone bezettingen. Maar die scène was voor mij niet meer dan een uitgangspunt; ik schreef Chase als een op zichzelf staand stuk. Als je de film niet gezien hebt verzint de luisteraar die er misschien wel bij.”

Na de pauze klinken de Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moesorgski, van oorsprong een pianowerk dat wereldfaam verwierf in de orkestversie van Maurice Ravel, zoals die gaat in dit concert. Aanleiding was een tentoonstelling van aquarellen en tekeningen van Moesorgski’s overleden vriend, architect en schilder Viktor Hartman.

Isabelle van Keulen brak in 1984 door na het winnen van de Young Musician of the Year Competition. Ze was van 1997 tot 2006 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival. In 2013 voltooide ze een cd/dvd-project met een documentaire genaamd 'Tango!' met muziek van Astor Piazzolla, gespeeld door het Isabelle van Keulen Ensemble.

Etienne Siebens was van 2004 tot 2010 chef-dirigent bij het Symfonieorkest Vlaanderen en voerde veel hedendaagse muziek uit van onder meer Martijn Padding, Peter Eötvös, Louis Andriessen en Michel van der Aa. Op dit moment is hij vaste gastdirigent van het ASKO|Schönberg en ‘Artist-in-Residence’ bij I Solisti del Vento.

Het Nationaal Jeugd Orkest biedt al bijna zestig jaar een podium aan jong toptalent. Zoals tijdens de NJO Muziekzomer en de NJO Wintertournee, als het NJO Symfonieorkest in januari de beste concertzalen van Nederland aandoet, zoals nu. De meest getalenteerde Nederlandse en Vlaamse conservatoriumstudenten zijn momenteel verenigd onder leiding van Etienne Siebens voor de uitvoering van dit Wintertourneeprogramma dat in Utrecht zijn aftrap krijgt.