Vliegende boten bij strijd om snelste zeiljacht
maandag 11 januari 2016 08:59 Binnenland
Dit is een origineel bericht van MARIN Maritiem Research Instituut Nederland
Op vrijdag 15 januari a.s. zullen studenten van de Technische Universiteit Delft en Rotterdam Mainport University (RMU) met elkaar de jaarlijkse strijd aan gaan. In het Binnenvaartbassin van MARIN zal worden uitgemaakt wie het snelst varende zeilschip van Nederland heeft ontworpen en gebouwd.
De studenten van de TU Delft en RMU volgen de minor-opleiding Zeiljachten en moeten daarvoor een zeilschip ontwerpen en bouwen. Nadat in het eerste kwartaal van het collegejaar de theoretische basis wordt gelegd, moeten de studenten in het tweede kwartaal in teams aan de slag om de theorie ook in de praktijk te brengen. Op 15 januari 2016 presenteren zij hun zeilschip bij MARIN en doen ze mee aan een spectaculaire zeilwedstrijd. De zeilschepen zullen worden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie. De studenten worden aangesproken op verschillende talenten. Kennis en creativiteit zijn nodig om van een theoretisch ontwerp te komen tot een watervlug presterend model.
Aankomende zeilwedstrijd gaan we vliegen. Althans, daar hopen we op...! Door de nieuwe ontwerpeisen hebben de studenten de mogelijkheid om twee 'foils' (vleugels) onder de boot te monteren, zoals ook in steeds meer zeilwedstrijdklasses wordt gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is de America's Cup. De studenten worden hierbij op een nieuwe manier uitgedaagd. Enerzijds gaat 'foilen' (vliegen) met de boot alleen lukken als de boot echt op een minimaal gewicht wordt ontworpen en gebouwd. Anderzijds is de grootte, positie en type van de vleugels van kritiek belang. Kleine vleugels geven je een hoge topsnelheid, maar je komt pas laat uit het water en wordt mogelijk te makkelijk uit balans gebracht door het onbeperkte zeiloppervlak. Te groot levert je veel controle, wat belangrijk is op de kleine baan, maar een lage eindsnelheid. De keuze van de studenten zal bepalen of ze ueberhaupt kunnen vliegen en of ze controle hebben. Als je beide hebt, dan is het zaak om zo hard mogelijk te gaan!
Alle ontwerpeisen zijn terug te vinden op www.marin.nl/zeilwedstrijd. Dit evenement zal plaatsvinden bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor o.a. het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeen te laten uitgroeien tot een nautisch succes.
*
*
*
*