Eerste internationale conferentie gaat over mensensmokkel

Nieuwsbericht | 11-01-2016 | 11:13

Ruim tweehonderd experts uit alle Europese lidstaten bespreken op 12 en 13 januari de aanpak van mensensmokkel op nationaal en internationaal niveau. Dit gebeurt tijdens een tweedaagse conferentie over de aanpak van mensensmokkel op het MEA-terrein in Amsterdam. Het Directoraat-generaal Vreemdelingenzaken en het Europees Migratie Netwerk (EMN) hebben hiermee een primeur: het is de eerste internationale conferentie die Nederland als huidig EU-voorzitter organiseert.

Nieuw aangekomen vluchtelingen in kamp Al Za'ata in Jordanie

Nieuw aangekomen vluchtelingen in kamp Al Za'ata in Jordanie. Guido Koppes Fotografie

De conferentie komt op een goed moment. Nog altijd verschijnen schrijnende beelden van migranten, die onder zeer gevaarlijke omstandigheden de overtocht naar Europa maken. Dat doen zij vaak met hulp van smokkelaars.

Multidisciplinaire aanpak mensensmokkel

Tijdens de conferentie staat dan ook het belang van de multidisciplinaire aanpak van mensensmokkel centraal. Migranten maken tijdens hun reis vaak gebruik van verschillende mensensmokkelaars in meerdere landen. De aanpak van mensensmokkel draait daarom om samenwerking tussen diverse nationale en internationale organisaties in verschillende landen.

Het doel is om deze verschillende actoren beter samen te laten optrekken. Nederland heeft hiervoor het zogenaamde Barrieremodel ontwikkeld. Dit model omvat strafrechtelijke, bestuurlijke, fiscale en privaatrechtelijke maatregelen, om smokkel te voorkomen en om het terug te dringen. Nederland zal deze aanpak actief promoten tijdens de conferentie.

Interactief

Deelnemers worden gestimuleerd actief hun kennis te delen. Tijdens de conferentie worden daarvoor interactieve workshops aangeboden over de zes belangrijkste thema's uit het Europees actieplan mensensmokkel. Dat zijn:

* het verbeteren van informatie-uitwisseling;het onderzoeken van financiele netwerken van smokkelaars;

* het gebruiken van sociale mediadata;

* het betrekken van de private sector;

* de ontwikkeling van effectieve informatiecampagnes;

* aandacht voor push & pull factoren bij migratie.