Nederland promoot multidisciplinaire aanpak van mensensmokkel
Nieuwsbericht | 14-01-2016 | 15:30
Nederland heeft het Barrieremodel gepresenteerd voor de aanpak van mensensmokkel. Dat gebeurde tijdens de eerste Europese conferentie van het Nederlands voorzitterschap op 12 en 13 januari. Het model bestaat uit een multidisciplinaire aanpak waarmee lidstaten barrieres opwerpen tegen mensensmokkel.
Mensensmokkel
Betere internationale samenwerking
Ruim tweehonderd experts van lidstaten, (inter)nationale organisaties, ngo's en de private sector bespraken de aanpak tijdens de conferentie `Multidisciplinaire aanpak van mensensmokkel' in Amsterdam. Het doel: betere samenwerking tussen nationale en internationale organisaties. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie organiseerde deze tweedaagse conferentie in het kader van het EU-voorzitterschap, samen met de Europese Commissie en het Europees Migratie Netwerk.
Breed pakket aan maatregelen
De multidisciplinaire aanpak van mensensmokkel moet leiden tot die samenwerking tussen autoriteiten ngo's en de private sector. Samen brengen zij het gehele traject van migranten in kaart. Vanuit het herkomstland tot aan hun Europese bestemming. Zo wordt duidelijk waar maatregelen tegen mensensmokkel effectief zijn. De maatregelen zijn gevarieerd en strafrechtelijk, bestuurlijk, fiscaal of privaatrechtelijk van karakter.
Maatregelen integreren en kennis delen
`Europese lidstaten hebben een stevige aanpak. Maar vaak ontbreekt een integrale aanpak. De partners moeten beter samenwerken en kennis uitwisselen. Mensensmokkel is een grensoverschrijdend misdrijf. Het belang van de multidisciplinaire aanpak staat ook centraal bij de Europese conferentie van het ministerie over mensenhandel op 18 januari. Nederland strijdt al een aantal jaren op deze manier tegen mensenhandel en drugssmokkel. En met succes', aldus Tizia Lemmer en Tycho Walaardt, senior beleidsmedewerkers van de Directie Migratiebeleid van het ministerie Veiligheid en Justitie.
Actieplan mensensmokkel
Het Actieplan mensensmokkel van de Europese Unie onderschrijft het belang van de multidisciplinaire aanpak. De conferentie in Amsterdam heeft de maatregelen uit het Actieplan mensensmokkel verder uitgewerkt en vertaald in concrete acties.
Resultaat conferentie
Tijdens interactieve workshops brachten deelnemers concrete voorstellen op verschillende onderwerpen naar voren. Bijvoorbeeld over informatie-uitwisseling, financieel rechercheren, het gebruik van social media, samenwerking met private sector, informatiecampagnes en push- en pullfactoren bij migratie. Op basis van de conclusies zal het ministerie van VenJ raadsconclusies formuleren. Het doel daarvan is deze tijdens de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken op 10 en 11 maart 2016 vast te stellen.