Stormvloed 1916 leidt tot aanleg Afsluitdijk
Stormvloed 1916 leidt tot aanleg Afsluitdijk
Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 14 januari 2016- Laatste update: 14 januari 2016 13:51 uur
Op 13 en 14 januari 1916 leidde een stormvloed, gepaard met hoge waterstanden, tot een watersnoodramp in het gebied rondom de Zuiderzee. Het eiland Marken stroomde over, bijna de hele regio Waterland kwam onder water te staan en op diverse plaatsen aan de Zuiderzee braken de dijken door, bijvoorbeeld in Nijkerk en Spakenburg. Er vielen tientallen slachtoffers en de materiele schade was immens. Om herhaling te voorkomen werd besloten een grootschalig waterbouwkundig project uit te voeren: de Zuiderzeewerken.
Arbeiders vlechten Afsluitdijk Arberders vlechten takken voor de aanleg van de Afsluitdijk
Een belangrijk onderdeel hiervan, de Afsluitdijk, werd in 1932 voltooid. Ruim tachtig jaar heeft de Afsluitdijk Nederland beschermd tegen het water. Inmiddels voldoet hij niet meer aan de veiligheidseisen. De komende jaren werkt Rijkswaterstaat daarom aan de versterking van de dijk. Over de hele lengte van 32km wordt de dijk steviger gemaakt, een enorm project. Ook worden er pompen ingebouwd die overtollig water uit het IJsselmeer snel kunnen afvoeren op momenten dat dit niet kan via de spuisluizen. De versterking van de Afsluitdijk is naar verwachting in 2022 klaar.
De watersnoodramp wordt deze week op vele plaatsen in Noord- Holland herdacht. Gisteren bijvoorbeeld, werd in Andijk een monument onthuld en was er buiten op de dijk een theatervoorstelling met schoolkinderen over de ramp. Ook werd in het Poldermuseum in Andijk een expositie geopend. Meer informatie over de herdenking vindt u op de website van Water Kust Land.