Tijd voor een volwassen loon in Nederland

Tijd voor een volwassen loon in Nederland

door Roos Vermeij op 14 januari 2016

Een jaar na de invoering van het minimumloon in Duitsland blijken de doemscenario's voor de arbeidsmarkt, die voorspeld werden door economen, niet te zijn uitgekomen. Sterker nog: de werkloosheid daalde in dat land naar het laagste niveau in 24 jaar, aldus het Financieel Dagblad. De PvdA strijdt voor de invoering van een volwassen minimumloon vanaf 18 jaar en is blij verrast met de eerste positieve resultaten bij onze oosterburen.

Ik vind namelijk dat volwassenen in Nederland zelfstandig door het leven moeten kunnen gaan. Sinds 1 januari ligt het minimumloon voor een 18-jarige op 693 euro per maand. Naar mijn mening is het onmogelijk om van dat bedrag vaste lasten, zoals huur, de energierekening en de verzekeringen te betalen. Dit hoor ik ook van jongeren die het minimumjeugdloon verdienen.

Het debat over het wettelijk minimumloon is gestart, maar moet nog beslecht worden in de Tweede Kamer. Minister Asscher doet momenteel onderzoek naar de werkgelegenheids- en scholingseffecten bij een aanpassing van het minimumjeugdloon. Daarom heb ik de minister gevraagd om de goede resultaten uit Duitsland te betrekken bij zijn onderzoek.

De arbeidsmarkt in Nederland klimt uit het dal. Het afgelopen jaar kwamen er 138 duizend banen bij en de werkloosheid daalde volgens het CBS. De PvdA vindt dat jong volwassenen hiervan mee moeten kunnen profiteren en dan ook een volwaardig loon verdienen.