Wanneer ga je naar de gynaecoloog met overgangsklachten?
14 januari 2016 Gynaecoloog Haitsma
Opvliegers en transpiratieaanvallen zijn typische overgangsklachten. Veel vrouwen hebben in deze periode ook andere klachten. Wel of niet behandelen? En wanneer gaat u naar de gynaecoloog? Vera Haitsma, gynaecoloog in het Havenziekenhuis, geeft advies.
Klachten overgang vrouw
"Vrouwen herkennen de overgang vaak aan opvliegers en transpiratieaanvallen. Deze klachten ontstaan doordat de hormonale cyclus in de overgang verandert. Andere klachten zoals gewrichtsklachten, stemmingswisselingen, obstipatie (verstopping), hartkloppingen en gewrichtstoename komen vaker in de overgang voor, maar kunnen ook door veranderingen in de leefstijl komen. Pubers in huis of zorg voor ouders kunnen bijvoorbeeld voor stress en stemmingswisselingen zorgen."
Overgangsklachten verminderen
"Overgangsklachten verschillen per vrouw. Als klachten de levenskwaliteit beinvloeden, kan de huisarts verwijzen naar de gynaecoloog. Deze beoordeelt de klachten en kan behandeling voorstellen. Met tabletten, wel of niet hormonaal, en leefstijladviezen kan de onrustige overgangsperiode worden overbrugd. Veel vrouwen hebben hier baat bij."
Hormoonbehandeling in de overgang
Is hormoongebruik niet af te raden? 'Voor sommige vrouwen kan een behandeling met hormoontabletten juist goed helpen. In de overgang verandert de hormonale cyclus, vrouwen kunnen daarvan flink last hebben. Met hormoontabletten herstellen we de situatie van voor de overgang en kunnen we vrouwen door de onrustige overgang helpen. We gebruiken een lage dosering en behandelen zo kort mogelijk." Lees meer over: Met een hormoonbehandeling overgangsklachten verminderen.
Wat is het verschil tussen de menopauze en de overgang
"Veel mensen denken dat de menopauze en de overgang hetzelfde is. De menopauze is de laatste menstruatie die door de eigen hormooncyclus veroorzaakt wordt. De overgang betreft de totale overgangssituatie. Deze begint meestal zo'n 5 jaar voor de menopauze en duurt tot ongeveer 2 of 3 jaar daarna.' Lees meer over: Misverstanden over de overgang.
Meer lezen over de overgang? Een goede, informatieve folder vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie van het Havenziekenhuis.