KNMP: 'Medicijntekort maatschappelijk onverantwoord'
woensdag 13 januari 2016 12:46 Binnenland
Dit is een origineel bericht van KNMP
De KNMP reageert geschokt op de mededeling dat het voor schildklierpatienten bestemde medicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) binnenkort niet leverbaar is. Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd maakte vandaag bekend dat vanaf februari de 0,025 mg tabletten niet meer beschikbaar zijn in verband met de overgang naar een nieuwe productielocatie. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP spreekt van 'maatschappelijk onverantwoord gedrag'. 350.000 Nederlanders gebruiken dagelijks dit merkmedicijn voor schildklierklachten. De helft hiervan ondervindt al komende maand de gevolgen. 'Apothekers zijn juist bij het omzetten van dit middel uiterst terughoudend. Dit zorgt voor onrust bij deze patientengroep.'
'Veel patienten zullen er in hun dagelijks leven hinder van ondervinden', aldus Klein Nulent. 'Het inregelen van dit medicijn luistert nauw. Ik ben ervan overtuigd dat de huisarts en de apotheker het proces kundig begeleiden. Maar dit is geen sinecure. Dit alles leidt tot extra onderzoek in het laboratorium. Het brengt bovendien allerlei maatschappelijke kosten met zich mee om de mensen over te zetten naar een alternatief. De reden die de fabrikant aanvoert is van logistieke aard. Dat is moeilijk te bevatten, je zou verwachten dat er voorzorgsmaatregelen zouden zijn getroffen om beschikbaarheidsproblemen te vermijden.'
Levothyroxineproducten niet onderling uitwisselbaar
Thyrax Duobtab 0,025 mg is vanaf februari niet meer beschikbaar. De 0,100 mg en 0,150 mg zijn op voorraad tot medio 2016. De fabrikant verwacht pas later dit jaar weer te kunnen leveren. Bijna een half miljoen mensen ging in 2015 naar de apotheek voor het schildklierhormoon levothyroxine. Ruim zeventig procent van de schildklierpatienten in Nederland gebruikt Thyrax Duotab. De levothyroxineproducten zijn niet onderling uitwisselbaar. De behandelend arts dient bij overzetten een controle uit te voeren, met mogelijk een andere dosering als gevolg.
Een recente publicatie in de media als zouden apothekers massaal mensen overzetten naar eigen merken of merkloze varianten blijkt niet op cijfers gebaseerd. 'In de tweede helft van 2015 is dat in slechts 0,3 procent van de verstrekkingen gebeurd', stelt Klein Nulent. 'De apotheker weet heel goed hoe gevoelig het ligt bij dit middel.' Negentig procent van het gebruik is op basis van voorschrift door de huisarts.
Toename geneesmiddeltekorten
Het is niet voor het eerst dat de KNMP zich kritisch uitlaat over tekorten. Op jaarbasis komt het ongeveer vijfhonderd keer voor dat fabrikanten (tijdelijk) niet kunnen niet leveren. Dit zorgt hoe dan ook voor onrust aan de balie van de apotheker. De KNMP ziet door de jaren heen een toename in de aantallen, duur en ernst van geneesmiddeltekorten.
*
*
*
*