Telecomstoring door aardbeving ook compenseren

13/01/2016Telecomstoring door aardbeving ook compenseren

Het CDA pleit voor het recht op compensatie bij storingen in Telecomsectoren die veroorzaakt worden door aardbevingen. Als inwoners door een storing als gevolg van een aardbeving niet kunnen bellen, internetten of tv kijken krijgen zij in het voorstel van het CDA compensatie van de aanbieder. Tweede Kamerlid Agnes Mulder doet dit voorstel tijdens de behandeling van een wijziging van de Telecommunicatiewet.

Het kabinet heeft voorgesteld om, in navolging van compensatieregelingen in onder andere de energiesector, ook een compensatie te laten gelden bij storingen in de telecomsector. In november van 2015 zorgde een landelijke storing bij KPN er nog voor dat bijna twee miljoen klanten een etmaal lang geen tv konden kijken. Vanwege het goed laten functioneren van de compensatieregeling stelt het kabinet voor een vergoeding bijna in alle gevallen te laten gelden, zodat niet bij iedere storing de tussenkomst van de rechter nodig is. Zo krijgen inwoners een vergoeding bij storingen veroorzaakt door extreme weersomstandigheden. Het kabinet stelt echter bij aardbevingen een uitzondering voor. Het kabinet ziet dat als een extreem geval en wil hiervoor geen recht op compensatie laten gelden.

Mulder: "Het kabinet moet inmiddels toch weten dat aardbevingen geen extreem geval meer zijn in Nederland. Dit wetsvoorstel is nota bene ingediend door minister Kamp, die toch moet weten dat aardbevingen in Groningen vaak voorkomen. Het is niet rechtvaardig indien men wel recht heeft op compensatie indien een storing wordt veroorzaak door extreme weersomstandigheden, terwijl iemand uit Groningen geen recht heeft op een compensatie bij een storing veroorzaakt door een aardbeving. Dit moet anders."

Minister Kamp heeft zich tijdens het debat positief uitgelaten over voorstel van het CDA . De Tweede Kamer stemt komende dinsdag over het voorstel.

Trefwoorden

* Telecomstoring * telecomsector * aardbevingen * Agnes Mulder