Scholieren winnen reis naar Singapore met eigen onderzoek

Vijf scholieren uit 6 vwo hebben een studiereis naar Singapore gewonnen tijdens de profielwerkstukwedstrijd Life Sciences '15-`16 van de Universiteit Utrecht, georganiseerd door het Scholennetwerk en het programmateam Life Sciences. De winnaars werden op 13 januari bekendgemaakt in het

Universiteitsmuseum tijdens de eindmanifestatie van de wedstrijd. De winnende scholieren deden onderzoek op het gebied van de Life Sciences.

Leerlingen op de havo en het vwo maken in de laatste klas van de bovenbouw een profielwerkstuk, een onderzoek over een onderwerp uit het door hun gekozen profiel. Vwo-leerlingen uit heel Nederland die een onderwerp binnen de life sciences kozen, konden meedoen aan de profielwerkstukwedstrijd

Life Sciences '15-'16 van de Universiteit Utrecht.

Masterclasses

Begin oktober dienden scholieren afkomstig van verschillende scholen een voorstel in. Ter inspiratie voor hun werkstuk volgden alle deelnemers in het najaar een van de life sciences-masterclasses. De twaalf meest veelbelovende teams kregen gedurende het onderzoeksproces een eigen wetenschapper

van de Universiteit Utrecht toegewezen voor advies en tips. Deze finalisten troffen elkaar op 13 januari in het Universiteitsmuseum voor de eindmanifestatie.

Bloggen vanuit Singapore

Namens de jury maakte Madelon Maurice, universitair hoofddocent Celbiologie bij het UMC Utrecht, de winnaars woensdagmiddag bekend. De vijf scholieren van de winnende werkstukken gaan op studiereis naar Singapore. Tijdens deze reis zullen ze gaan bloggen over hun ervaringen.

De winnaars:

Gedeelde Eerste prijs:

-Project T1D: Hoe zou een interactieve game of app voor kinderen (6-10 jaar) er uit moeten zien, waarmee zij beter leren omgaan met diabetes (suikerziekte) type 1? Door Sanne van Beem en Emma van den Honert, Gemeentelijk Gymnasium, Hilversum.

"Een interessant en zeer uitgebreid werkstuk. Zeer originele en relevante vraagstelling die goed wordt uitgewerkt", meldt de jury. "Er is duidelijk veel tijd en aandacht in gestopt, het werkstuk gaat de diepte in en is met zorg samengesteld. Ik vind het onderliggende idee zeer interessant, het

ontwikkelen van een educatieve game lijkt ons van brede relevantie."

-Zooenoses: over de biologie en het belang van aanpak van zoonosen. Door Roosmarie Vriens, St. Gregorius College, Utrecht.

"Er is slechts een schrijfster, en dat is echt heel knap", zegt de jury. "Gek genoeg is de hypothese dat meer kennis bij het publiek niet bijdraagt aan meer preventie. Het is heel goed geschreven, goed gestructureerd en zeer begrijpelijk."

Derde prijs:

-Pak de teek, voordat de teek jou pakt: Over Borrelia (de ziekte van Lyme). Door Zsuzsa Kobus en Femke Vernooij, St. Bonifatius College, Utrecht.

"Het plezier straalt eraf. Het bevat een heldere stapsgewijze uitleg van de teek, borrelia en de afweer. Het is kritisch, gedetailleerd en leest heel makkelijk, ze hebben er echt een verhaal van gemaakt", aldus de jury.

Jury

De jury bestond uit: Marian Joels (hoogleraar Neuroscience, UMC Utrecht), Jos van Strijp (hoogleraar Experimentele microbiologie, UMC Utrecht), Madelon Maurice (UHD Celbiologie, UMC Utrecht) en Saskia Ebeling (secretaris Programmateam Life Sciences, Universiteit Utrecht)

Profielwerkstukwedstrijd

De Profielwerkstukkenwedstrijd Life Sciences '15-'16 is een initiatief van het programmateam Life Sciences en het Scholennetwerk van de Universiteit Utrecht. Life Sciences is een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht. Met de wedstrijd wil de organisatie getalenteerde leerlingen uitdagen om een profielwerkstuk te maken dat niet alleen diepgravend een aspect van het thema Life Sciences op verrassende wijze uitdiept, maar dit ook op een (pre)academisch niveau weet te doen. Dit was de derde wedstrijd van de reeks. In '13-'14 stond de wedstrijd in het teken van Institutions en in '11-'12 in het teken van Sustainability.