Mysterieus geluid jaagt mensen stuipen op het lijf
Radio | di 12 jan 2016
Redactie Lammert de Bruin
Een mysterieus geluid houdt mensen in Zuid-Holland in de greep. Onder andere in Pijnacker, Bleiswijk en Gouda horen mensen vooral 's avonds en 's nachts een geluid waarvan niemand weet waar het vandaan komt.
Het geluid houdt volgens Omroep West `het midden tussen een strijkstok laten kraken over de snaren van een contrabas, iemand die heel erg dronken op een trombone probeert te blazen of als een didgeridoo die met oneindig veel adem wordt aangeblazen'.
Sommige mensen hebben het gefilmd, zodat wij ook kunnen horen hoe het geluid klinkt.
Een hoax, een samenzwering of gewoon een natuurverschijnsel? Op sociale media is de vraag: wat is dit voor geluid? https://t.co/bXoHnsipn6
-- Omroep West (@omroepwest) 12 januari 2016
Maar wat is het nou? Sommige doemdenkers verwijzen naar het einde der tijden omdat in het bijbelboek Openbaringen over `hemels trompetgeschal' wordt gesproken. Maar wetenschappers hebben een andere mogelijke verklaring. Zo zou het geluid het gevolg kunnen zijn van verhoogde zonneactiviteit dat leidt tot enorme zonnestormen die weer zorgen voor akoestische zwaartekrachtgolven. Wat we horen is maar een piepklein deel van wat er daadwerkelijk langs raast.
Maar het kan ook van binnenuit de aarde komen. Dat heeft te maken met veranderingen in het magnetisch veld van de aarde. Hierdoor gebeurt er een hele hoop in de kern van onze planeet. Dat kan via allerlei wegen ook leiden tot een akoestische zwaartekrachtgolf.
NOS hoofdredacteur stopt met Twitter
NOS Nieuws hoofdredacteur Marcel Gellauf is enige maanden geleden gestopt met Twitter, vertelt hij in Broadcast Magazine.
"Twitter is, als verspreider van nieuws en als volstrekt open platform, een briljante toevoeging en als NOS zullen we het ook zeker blijven gebruiken", zegt hij, "maar voor mijzelf is het te vaak te plat, te naar binnen gericht, te beledigend en te zinloos", zegt Gelauff.
De hoofdredacteur van het NOS Nieuws kwam er naar eigen zeggen in december achter dat zijn laatste boodschap op het sociale mediaplatform uit oktober afkomstig was. Volgens Gelauff voelde die ontdekking bevrijdend: "Misschien heb ik Twitter wel helemaal fout gebruikt, maar wat schoot de NOS of ik er nu eigenlijk mee op? Wie van mijn nog geen 10.000 volgers las ueberhaupt wat ik de wereld in stuurde en kon er wat mee?"
Gelauff was in zijn laatste actieve weken op Twitter voornamelijk bezig om mensen te blokkeren die hij te zelfgenoegzaam, racistisch of beledigend vond. Overigens bestaat zijn account nog wel gewoon.
Powerball loterij
Snel miljardair worden? Let dan nu op! De grootste loterijprijs ter wereld van 1,4 miljard dollar kan morgen vallen in de powerball loterij...
En dat maakt de mensen in Amerika helemaal gek! Niet alleen in Amerika trouwens, ook vanuit Nederland kun je loten kopen. Of beter gezegd kon, want inmiddels is de vraag zo groot dat de website van de Powerball loterij vanmorgen onbereikbaar was.
Mensen dromen heel wat af als ze bedenken wat ze met die miljoenen gaan doen. Een paleis kopen? Aan je familie of arme mensen uitdelen? Een man in de Verenigde Staten die door een lokale verslaggeefster wordt geinterviewd heeft er zo zijn eigen ideeen over...
IFrame
Je kunt natuurlijk gewoon een Powerball lot kopen en afwachten, maar de kans dat je dan de hoofdprijs wint is een op 292 miljoen. Ter vergelijking: de kans dat je door de bliksem wordt getroffen is een op de twee miljoen.
Anderen zeggen dat je alle mogelijke cijfer combinaties moet kopen, zodat je gegarandeerd de prijs wint. Nu kan dat niet meer want er zijn al ontzettend veel loten verkocht. Maar stel dat het zou kunnen, dan zou dat betekenen dat je 584,4 miljoen dollar uit moet geven aan loten.
Geen slechte deal natuurlijk, als dat je gegarandeerd 1,4 miljard oplevert. Maar door de belastingen die je over je prijs moet betalen stellen economen dat het veel slimmer is om die 584.4 miljoen op een andere manier te investeren.
Jennifer Lawrence zet journalist te kijk
Sterren die journalisten op hun nummer zetten. Meestal wordt zulk divagedrag niet gewaardeerd. Maar van actrice Jennifer Lawrence kunnen we veel hebben. Zij corrigeerde eerder deze week bij de uitreiking van de Golden Globes een buitenlandse journalist die zijn vraag oplas vanaf zijn telefoon. Dat kon Lawrence niet waarderen. En toen hij ook nog eens een fout maakte kon hij het helemaal schudden.
Toch vinden veel mensen op Twitter het zielig voor de reporter. Misschien de volgende keer toch maar de vragen in een kladblokje schrijven?