Scholen en ouders spelen ondersteunende rol in gebruik sociale media jongeren
Scholen kunnen een ondersteunende rol spelen in het gebruik van sociale media onder jongeren, zodat ze hier op een gezonde manier mee leren omgaan. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in antwoord op Kamervragen van Kamerlid Volp (PvdA) en staatssecretaris Dekker van Onderwijs over verslaving aan sociale media. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een publicatie van het CBS over verslaving van jongeren aan sociale media.
Uit het onderzoek van het CBS bleek dat 17 procent van de jongeren aangaf verslaafd te zijn aan sociale media. Ook kunnen sociale media volgens jongeren een negatieve invloed hebben op hun concentratievermogen, nachtrust en schoolprestaties. De meeste jongeren zitten een tot drie uur per dag op sociale media. Meisjes zeggen vaker dat ze verslaafd zijn dan jongens.
Scholen kunnen jongeren ondersteunen bij het veilig omgaan met diverse media, door bijvoorbeeld programma's als Mediawijsheid en Gezonde school in te zetten. Beide programma's worden ondersteund vanuit de ministeries van OCW en VWS. Ook ouders hebben hier een grote rol in, door zelf het goede voorbeeld te geven, extreem gebruik van sociale media te signaleren en met hun kinderen te bespreken. Van Rijn heeft laten weten dat hij samen met zijn collega's van OCW na de zomer van 2016 de Kamer zal informeren over hun visie en inzet op Gezonde School vanaf 2017 en verder.
Een overzicht van reguliere onderwijsprogramma's voor het omgaan met media is te vinden op www.mediawijsheid.nl Tom Roetert (t.roetert@avs.nl) is Gezonde School-adviseur namens de AVS.