Duinkerke overspoeld door 3.000 vluchtelingen
Verslag Willem Jan Bloem
Redactie Rianne van Vuren
Bij het Franse Duinkerke heeft zich in enkele maanden een situatie ontwikkeld die doet denken aan het asielzoekerskamp in Calais. Er is al een kamp in Duinkerke sinds 2006, maar tot september woonden daar slechts enkele tientallen mensen. De afgelopen maanden is het kamp geexplodeerd tot ongeveer 3.000 bewoners en er komen nog elke dag nieuwe mensen bij.
De omstandigheden zijn slecht. Door de regen is het kamp veranderd in een grote modderpoel en de Franse politie laat nieuwe tenten of vlonders waarmee de asielzoekers het zichzelf gemakkelijker kunnen maken niet toe. De Franse overheid wil geen tweede Calais en wilde daarom in eerste instantie niet dat het kamp zich uitbreidt. Er wordt met Artsen zonder Grenzen en de burgemeester van Grande Synthe, de aan Duinkerke grenzende gemeente waar het kamp in ligt, gesproken over mogelijkheden voor een beter kamp met verwarmde tenten.
Gisteren heeft de Franse overheid Artsen zonder Grenzen groen licht gegeven voor het bouwen van een volwaardig vluchtelingenkamp. Vrijwilliger Dirk Vandervelden zei het volgende tegen redactie.be: `Ik ben heel blij, maar nu moeten we nog vier weken in regen en met vriestemperaturen overbruggen'. De Franse overheid en hulporganisaties worden door hem opgeroepen om die vier weken te helpen overbruggen, want naast bijkomende tenten is er ook dringend behoefte aan structuur.
Een groep Nederlandse vrijwilligers wacht daar niet op en reist elke week naar Duinkerke om hulp te bieden. Het gaat om vrijwilligers die eerst voor Stichting Bootvluchteling naar het Griekse eiland Lesbos zijn geweest. Volgens hen is de situatie bij Duinkerke erger dan de situatie in Griekenland. Sommige van de vrijwilligers hebben zelfs besloten om voor langere tijd in het kamp te blijven.
In EenVandaag een reportage over het asielzoekerskamp; wie zijn de bewoners en waarom blijven ze daar terwijl de omstandigheden zo slecht zijn? Met SP-Europarlementarier Dennis de Jong spreken we over een mogelijke oplossing voor dit probleem. De Jong pleit voor een soort `hotspot-light' in Frankrijk; een plek waar asielzoekers een asielaanvraag kunnen doen, als ze geen asiel krijgen moeten ze terug naar hun land van herkomst. Ook als ze geen asielaanvraag willen doen omdat ze bijvoorbeeld naar Groot-Brittannie willen, moeten maatregelen getroffen worden.
.