CBS: Inkomen Caribisch Nederland hoogst op Sint-Eustatius
Het hoogste besteedbaar inkomen in Caribisch Nederland werd in 2013 gemeten op Sint-Eustatius, namelijk 26,3 duizend dollar per huishouden. Vergeleken met 2012 is het doorsnee besteedbaar inkomen in 2013 op Bonaire licht gestegen en op Sint-Eustatius en Saba gedaald. Op Sint-Eustatius is de terugval verreweg het grootst. Op Bonaire had een huishouden 22,9 duizend dollar te besteden en op Saba was het doorsnee inkomen 23,4 duizend dollar. Dit blijkt uit cijfers van CBS dat het doorsnee besteedbaar inkomen in Caribisch Nederland in kaart heeft gebracht voor 2013.
Grootste inkomensverschillen op Sint-Eustatius
Op Sint-Eustatius zijn de inkomensverschillen het grootst. De 25 procent hoogste huishoudensinkomens zijn bij elkaar opgeteld ruim 11 keer zo hoog als de 25 procent laagste huishoudensinkomens bij elkaar opgeteld. Deze verhouding lag op Bonaire net boven de 9,5. Op Saba waren de inkomensverschillen kleiner. Hier had het kwart huishoudens met de hoogste inkomens ruim 8 keer meer te besteden dan het laagste kwart.
Hoogste inkomen bij 40- tot 60-jarigen op Sint-Eustatius
Op elk van de eilanden is het doorsnee inkomen het hoogst bij huishoudens met een hoofdkostwinner tussen de 40 en 60 jaar. In deze leeftijdsgroep hebben de mensen meer werkervaring dan hun jongere collega's, vaak betere functies en verdienen ze meer. Op Sint-Eustatius is het doorsnee inkomen van deze groep met 32 duizend dollar het hoogst. Op Bonaire had een dergelijk huishouden 26,9 duizend dollar te besteden, op Saba was het inkomen 27 duizend dollar.
Hoogste inkomen 60-plussers op Bonaire en Saba
Bereikt de hoofdkostwinner in een huishouden eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd, dan daalt het inkomen doorgaans. Het inkomen is dan hoofdzakelijk afhankelijk van de AOV-uitkering (wat in Nederland AOW heet) en eventueel aanvullend pensioen. Op Sint-Eustatius is de terugval verreweg het grootst. Met 17,1 duizend dollar komt het doorsnee inkomen hier zelfs flink lager uit dan op Bonaire en Saba waar de 60-plussers respectievelijk 21,7 duizend dollar en 20,9 duizend dollar te besteden hebben.
Bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/nederland-regionaal/publicaties/artikelen/archief/2015/inkomen-caribisch-nederland-hoogst-op-sint-eustatius.htm
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81122NED&D1=0&D2=0&D3=a&D4=0-14&HDR=T&STB=G1,G2,G3&VW=T
De cijfers over 2013 zijn voorlopig want gebaseerd op gedeeltelijk onvolledige brongegevens. Ontbrekende gegevens zijn aangevuld met informatie uit het voorgaande jaar. Medio 2016 worden de voorlopige uitkomsten vervangen door definitieve uitkomsten.
Mediaan/doorsnee geeft beter beeld bij scheve inkomensverdeling
De inkomens in Caribisch Nederland zijn sterk scheef verdeeld, relatief veel inkomens clusteren op een relatief laag niveau en er zijn relatief weinig hoge inkomens . Toch trekken die hoge inkomens bij berekening van het gemiddelde het bedrag naar een niveau dat hoger ligt dan de bedragen die horen bij de meest voorkomende relatief lage inkomens. Dat vertekent het beeld. Om een meer werkelijkheidsgetrouw cijfer op tafel te leggen, dus om dichter in de buurt te komen bij de grote bulk van relatief lage inkomens, is gekozen om de mediaan van de inkomensverdeling weer te geven. Als alle inkomens van laag naar hoog worden gerangschikt is de mediaan van het besteedbaar inkomen - ook wel het doorsnee besteedbaar inkomen -gelijk aan het middelste van alle inkomens. Dat betekent dat precies de helft van de populatie een lager of gelijk inkomen heeft, en precies de helft een hoger inkomen. Deze mediane waarde ligt lager dan het gemiddelde.
Definities:
Besteedbaar inkomen
Onder besteedbaar inkomen wordt begrepen het inkomen uit arbeid, eigen onderneming, vermogen, uitkeringen en ontvangen overdrachten, verminderd met betaalde inkomensoverdrachten, premies werknemersverzekeringen, premies zorgverzekeringen, en belastingheffing op inkomen en vermogen. (Wisselkoers 1 USD gemiddeld over alle maanden in 2013 = 0,75 euro.)
Doorsnee inkomen
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/toelichtingen/alfabet/d/doorsnee-inkomen1.htm
Inflatie
De inflatie in Caribisch Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de huishoudens op Caribisch Nederland. Inflatie leidt tot geldontwaarding, wat wil zeggen dat er voor eenzelfde bedrag minder kan worden aangeschaft.