LTO niet verrast over hogere fosfaatproductie

De verhoging van de fosfaatproductie in 2015 door de Nederlandse veehouderij komt voor LTO Nederland niet als een verrassing. Uit de cijfers die het CBS vandaag publiceerde blijkt een overschrijding van het fosfaatplafond. De hogere fosfaatproductie vloeit voort uit de groei in meerdere sectoren.

In de melkveehouderij en pluimveehouderij is afgelopen jaar meer fosfaat geproduceerd dan in het referentiejaar 2002. Daarmee wordt niet wordt voldaan aan voorwaarden, die gesteld zijn door de Europese Commissie aan de Derogatiebeschikking. Dit is een afspraak met de Europese Commissie over de hoeveel mest die op het land mag worden uitgereden.

De prognose van CBS laat zien dat de fosfaatproductie in de melkveehouderij 3,5 miljoen kilogram te hoog uitvalt in 2015. LTO Nederland beseft dat de overschrijding op een of andere manier vertaald zal worden in een korting op de toe te kennen fosfaatrechten voor melkvee, maar wil (eventuele) kortingsmaatregelen over meerdere jaren uitsmeren.

Verantwoordelijkheid LTO Nederland constateert ook dat de pluimveehouderij meer fosfaat produceert dan in 2002, dit ondanks het dierrechtenstelsel in de sector. Daarmee heeft ook de pluimveesector naast de melkveehouderijsector een directe doelstelling en verantwoordelijkheid om de fosfaatproductie terug te brengen tot het voor die sector afgesproken plafond. Het resultaat hiervan is bepalend of er ook een reductie moet komen van pluimveerechten.

LTO Nederland is van mening dat een korting op de dierrechten in de pluimveehouderij moet worden voorkomen. Dit is mede ingegeven omdat een kleine 10 miljoen kilogram structureel verwerkt wordt via het mestverwerkingscollectief van pluimveehouders DEP en daardoor niet meer op de Nederlandse mestmarkt drukt.

Actieprogramma

LTO Nederland vindt dat de Nederlandse regering zich in de dit jaar te starten onderhandelingen met Brussel voor het volgende actieprogramma Nitraatrichtlijn sterk moet maken voor het opheffen van de mestproductieplafonds. Veel beter en effectiever is het om te kiezen voor een verantwoorde mestafzet en mestverwerking als basis voor het realiseren van de waterkwaliteitsdoelstellingen.

11 januari 2016