Werkend Nederland wil regie over ontwikkeling, maar pakt deze niet
maandag 11 januari 2016 09:01 Binnenland
Dit is een origineel bericht van Raet
Amersfoort, 11 januari 2016 - De Nederlandse werknemer wil steeds meer de regie over de eigen ontwikkeling. Maar liefst 75 procent vindt het belangrijk om zelf de regie te hebben over een persoonlijk ontwikkelprogramma. Slechts de helft ervaart echter voldoende ruimte en vrijheid om deze regie te nemen. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van Raet, specialist in HR-cloudoplossingen en -services, onder 1.146 Nederlandse werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches. Voor het oppakken van de eigen regie beschikt slechts 45 procent van de medewerkers over voldoende financiele middelen.
HR niet tevreden over oppakken eigen regie
Hoewel Nederlandse werknemers de regie willen over hun eigen ontwikkeling, nemen zij deze onvoldoende volgens de HR-manager. Bijna een derde (31%) vindt dat medewerkers onvoldoende tot actie overgaan. Volgens HR-managers zijn daar verschillende oorzaken voor. Volgens de meeste HR-managers (63%) heeft dit te maken met de waan van de dag, waardoor medewerkers niet toekomen aan ontwikkeling. Dit wordt gevolgd door de onbekendheid van ontwikkelmogelijkheden (35%) en onvoldoende stimulans van de leidinggevende (32%). In vergelijking met HR-managers zijn bestuurders minder negatief. Slechts een kwart (26%) van de bestuurders vindt dat medewerkers deze regie niet pakken.
Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet: "Wij zien deze behoefte aan regie bij medewerkers in alle branches steeds groter worden. De regie voeren over persoonlijke ontwikkeling vergt een cultuuromslag, waarbij medewerkers zelf moeten nadenken over resultaten en persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk is het van groot belang dat personeel intrinsiek gemotiveerd is en betrokken raakt bij hun eigen groei en ontwikkeling. Aan HR-managers en bestuurders de taak om een koppeling te maken tussen de ontwikkelbehoeften van de medewerker en de strategische doelstellingen van de organisatie. Onbekendheid van de ontwikkelmogelijkheden bij medewerkers zorgt ervoor dat het pakken van eigen regie in de praktijk soms wat achterblijft."
"Er liggen momenteel nog veel kansen bij organisaties wat betreft het promoten van ontwikkelmogelijkheden", vervolgt Van Commenee. "Vandaag de dag is er een groot scala aan digitale ontwikkeltools die leren in eigen tijd efficienter maken. Deze digitalisering zorgt ervoor dat medewerkers meer inzicht hebben in hun eigen ontwikkeling en echt de regie kunnen nemen."
Jaarlijks benchmarkonderzoek
De Raet HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Raet naar actuele HR-trends in Nederland. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.146 medewerkers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches mee. Het onderzoek vond plaats in de periode van 25 augustus 2015 tot en met 20 september 2015. De Raet HR Benchmark 2016 werd uitgevoerd door TNS Nipo, in opdracht van Raet. De verschillende onderzoeksrapporten zijn te downloaden via: http://www.raet.nl/hr-trends-en-themas/hr-benchmark
*
*
*
*