Signaleren verdacht gedrag - inbrekers actief


Geplaatst: 11-1-2016

Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren. Veel inbrekers bereiden zich voor als zij gaan inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. Afwijkend gedrag van iemand kan
betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Ook bij twijfel, bel dan meteen de politie op 112. De politie komt liever een keer te veel dan te weinig!

Wat kunt u zelf doen?

Let op mensen die vaak rondkijken, takjes tegen de deur, papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus blijft steken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bepalen of iemand al dan niet thuis is.

Er is niet een type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. Ziet u verdacht gedrag, spreek de persoon dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan
het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, twijfel dan niet en bel 112.

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk (signalementen), opvallende kenmerken (zoals tatoeages of littekens) en het vervoersmiddel te letten. Schrijf gelijk op wat u zag.

De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!

U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aan komt. Degene die de 112-melding aanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen.

Spoed en melden verdacht gedrag - 112
Voor doven en slechthorenden - 0900-8112
Geen spoed - 0900-8844
Voor doven en slechthorenden - 0900-1844

Meer informatie

Meer informatie over het voorkomen van een woninginbraak kunt u vinden op onderstaande websites:
www.politie.nl
www.politiekeurmerk.nl
www.meldmisdaadanoniem.nl
www.slachtofferhulp.nl