Kosten gemeenteraden 28% gestegen
Nijmegen, 20160111 -- De vergoeding die gemeenteraadsleden voor hun raadswerk ontvangen is sinds 2007 met 28% gestegen. Raadsleden besteedden in 2014 gemiddeld bijna 16 uur per week aan het raadswerk. Door de jaren heen besteden raadsleden nog steeds twee derde van hun tijd aan bestuurlijke activiteiten en een derde aan volksvertegenwoordigende activiteiten. Ruim onder de 50% norm van de Stuurgroep dualisering gemeentebestuur. Dat blijkt uit het vierde Nationale Raadsledenonderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht in samenwerking met Raadslid.Nu.
Stijging van kosten
De stijging van de kosten heeft vooral te maken met herindelingen die sinds 2007 hebben plaatsgevonden. De vergoeding die raadsleden voor hun werkzaamheden ontvangen is afhankelijk van het inwonertal van de gemeente. Door herindelingen is het totaal aantal raadszetels afgenomen. De vergoeding voor de raadsleden in de heringedeelde gemeenten neemt echter toe, vanwege het stijgende inwonertal waaraan de vergoeding gekoppeld is.
Als gevolg van de stijgende vergoedingen, zijn de kosten voor de tijd die gemeenteraadsleden besteden aan vergaderingen sinds 2007 met 25% gestegen. De kosten voor het lezen van vergaderstukken, nota’s en rapporten zijn in dezelfde periode met 30% toegenomen.
Tijdsbesteding
In 2014 besteedden raadsleden 2014 gemiddeld bijna 2 uur (14%) per week meer aan het raadswerk dan in 2007. De meeste tijd besteden de raadsleden aan vergaderingen (31%) en lezen van stukken, nota’s en rapporten (20%). Het internetgebruik laat sinds 2007 een stabiel beeld zien. Raadsleden besteden ongeveer 10% van de raadstijd aan e-mail, social media, blogs en fora.
Gevraagd naar de wensen besteden de raadsleden hun tijd liever aan politieke avonden, wijk- en buurtbijeenkomsten, werkbezoeken en persoonlijk contact met burgers.
Door de jaren heen zijn steeds meer raadsleden tevreden over hun tijdsbesteding aan het raadswerk. Waar in 2009 46,9% van de raadsleden tevreden was over de totale tijdsbesteding aan het raadswerk, is dit in 2014 gestegen naar 62,5%.
Veranderde samenstelling
De samenstelling van gemeenteraden is sinds 2007 significant veranderd. Zo is het aandeel vrouwelijke raadsleden sinds 2007 met 10% gestegen. Desondanks zijn nog steeds meer dan 7 op de 10 raadsleden mannelijk. Naast de verschuiving in de zetelverdeling over mannen en vrouwen, laat het onderzoek zien dat landelijke partijen steeds meer zetels verliezen in gemeenteraden. Sinds 2009 is het aantal zetels voor landelijke partijen gedaald met 10%, ten gunste van lokale partijen.
Over het onderzoek
Het onderzoek is donderdag 7 januari 2016 aangeboden aan het Overleg inzake de Rechtspositie van de Decentrale Politieke Ambtsdragers (ORDPA), waarin negen beroepsgroepen van politieke ambtsdragers, het IPO, de VNG, de Unie van Waterschappen en het ministerie van BZK deelnemen.
Het Nationaal Raadsledenonderzoek 2014 volgt op het in 2007, 2009 en 2012 uitgevoerde trendonderzoek naar de tijdsbesteding en werkzaamheden van gemeenteraadsleden in Nederland. Het bestaat, naast een literatuur- en oriënterend onderzoek, uit een webenquête onder alle 9.077 raadsleden, die 2.495 gemeenteraadsleden invulden (27,5%).
Dit persbericht en het volledige onderzoeksrapport is online beschikbaar op www.nationaalraadsledenonderzoek.nl.
Over Daadkracht
Daadkracht is een bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau uit Nijmegen. Daadkracht staat voor goed en gedegen onderzoek voor en naar overheden. De onderzoekers van Daadkracht meten sinds 1995 de prestaties van overheden in opdracht van derden en in eigen beheer. Daadkracht werkt voor de rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen.
Over Raadslid.Nu
De Nederlandse vereniging voor raadsleden, Raadslid.Nu, is een vereniging van en voor (deel)raadsleden. De vereniging richt zicht op belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering en de netwerk- en ontmoetingsfunctie.