Koenders: nationale terrorismelijst blijft groeien
Nieuwsbericht | 10-01-2016 | 17:20 - Het aantal namen op de nationale terrorismelijst is in een jaar tijd verdubbeld. Na een recente toevoeging van twee personen staat de teller nu op 42 (39 personen en 3 organisaties). Op de lijst staan Nederlanders en organisaties die betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrie en Irak. Dat maakte minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bekend aan de vooravond van een grote internationale conferentie over terrorisme in Den Haag waaraan ruim 250 vertegenwoordigers uit meer dan 50 landen deelnemen. Ook afgevaardigden van Europol, Interpol, de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn bij het overleg.
Plaatsing op de nationale terrorismelijst zorgt ervoor dat tegoeden bevroren kunnen worden. Daardoor hebben mensen geen toegang meer tot hun bankrekeningen en creditcards. En dat maakt het voor deze mensen een stuk moeilijker om terreurdaden te plegen of om anderen te financieren.
Volgens Koenders is het bevriezen van tegoeden een effectief middel. `Het verkleint het risico dat mensen terugkeren uit Syrie of Irak om hier aanslagen te plegen. Ook zorgt het ervoor dat deze mensen geen toegang meer hebben tot hun financiele middelen om aanslagen te bekostigen.' Koenders benadrukt dat de lijst verder uitgebreid dient te worden. `Dit is een goed begin. Jaarlijks reizen er wereldwijd echter veel mensen naar het buitenland om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. We moeten dit beleid dus intensiveren om effectiever te zijn - niet alleen Nederland, maar juist ook internationaal.'
De minister pleit er dan ook voor om wereldwijd gegevens over bevriezingen te delen. Hij spreekt daar maandag over op de gezamenlijke vergadering van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) en de Anti ISIS-coalitie in Den Haag. `Als iemand in het ene land op de nationale terrorismelijst staat, moeten andere landen daar vanaf kunnen weten. Het moet niet zo zijn dat iemand in Sittard niet kan pinnen, maar 500 meter aan de Duitse kant van de grens wel. Alleen door goed internationaal samen te werken voorkomen we een waterbedeffect.'
Op de bijeenkomst van maandag - uniek omdat de GCTF en de Anti ISIS-coalitie voor het eerst gezamenlijk vergaderen - staan drie onderwerpen centraal: Share, Stop, Secure. Share gaat over het beter uitwisselen van informatie, Stop over het tegengaan van Foreign Terrorist Fighters en Secure over het beschermen van burgers tegen terreur.