Ophef om anti-homo uitspraak vorst Liechtenstein

Radio | do 07 jan 2016

Redactie Lammert de Bruin

Vorst Hans Adam II van Liechtenstein heeft zich niet bij iedereen populair gemaakt door een opmerkelijke uitspraak over homo's.

In een nieuwjaarsinterview met de publieke zender Radio Liechtenstein noemt de vorst het `onverantwoord' dat paren van het gelijke geslacht dezelfde adoptierechten krijgen als andere paren. Hij zei in het interview het bijzonder zorgwekkend te vinden dat homoseksuele paren jongens kunnen adopteren en waarschuwde daarbij voor kindermisbruik. De interviewer begon over het onderwerp omdat in buurland Oostenrijk de rechter de uitspraak heeft gedaan dat homoparen niet anders behandeld mogen worden bij adoptieaanvragen. "Is het verbod daarop in Liechtenstein nog wel te handhaven", zo werd de vorst gevraagd.

Hij antwoordde: "Ik geloof dat we dat verbod in stand moeten houden. We controleren altijd heel precies of een adoptie in het belang is van het kind en als ik me dan voorstel dat twee homoseksuele mannen elke jongen kunnen adopteren dan moet je echt zeggen dat dit onverantwoord is om dat mogelijk te maken."

De Liechtensteinse homobeweging en mensenrechtenorganisaties hebben de uitspraken scherp veroordeeld.

Aap krijgt geen auteursrecht van selfie

Het was een lange strijd, maar vandaag is eindelijk duidelijk geworden dat de aap Naruto, die in 2011 een foto van zichzelf maakte, geen auteursrecht op die foto heeft. De aap maakte de selfie met de camera van de Britse natuurfotograaf David Slater in de jungle van Sulawesi. Slater plaatste deze foto op internet en claimde het auteursrecht, maar dierenrechteorganisatie PETA was het daar niet mee eens. Zij stellen dat de maker van de foto de aap is en willen daarom dat alle opbrengsten van de foto gebruikt worden voor het behoud van de Indonesische Zwartkuifmakaak, de soort waar Naruto toe behoort.

Een Amerikaanse federale rechter in San Francisco oordeelde dat een aap niet het auteursrecht op een foto kan bezitten, ook niet als het een selfie betreft. Bij wie het auteursrecht dan wel ligt van deze foto, daar moet weer een aparte rechtszaak over worden gevoerd want daar wilde deze rechter geen uitpraak over doen.

Sharon Osbourne schopt man van podium

Een man heeft gisteren de uitreiking van de Peoples Choice Award verstoord. De presentatrices van The Talk namen een award in ontvangst voor Favoriete Dagtelevisie Programma. Co-host Sara Gilbert was net bezig met haar dankwoord toen plotseling een man het podium opkwam die aandacht wilde. Het fragment wordt veel gedeeld omdat de dames hun mannetje stonden. Een andere co-host ging hem verbaal te lijf, terwijl Sharon Osbourne haar hoge hakken als wapen gebruikte om hem van het podium te schoppen. En dat is de reden dat het fragment veel gedeeld wordt op social media vandaag. Wat de man precies wilde bereiken of vertellen is niet helemaal duidelijk. Na het zeggen van zijn naam en een `shoutout' naar rapper Kevin Gates werd hij door de beveiliging afgevoerd.

Assepoesters glazen muiltjes zijn echt een sprookje

Bij sommige onderzoeken krijg je het idee dat wetenschappers tijd over hebben. Zoals bij de studie naar de glazen muiltjes van Assepoester.

In het onderzoek 'Assepoesters droom in duigen', gepubliceerd in de Journal of Physics Special Topics, wordt wetenschappelijk onderbouwd dat glazen muiltjes zoals Assepoester die droeg, fysiek onmogelijk zijn. Ze blijken namelijk niet alleen zeer pijnlijk om te dragen, maar zelfs enorm gevaarlijk. Dat is de reden waarom behalve in sprookjes niemand glazen schoenen draagt. Volgens de wetenschappers heeft Assepoester alleen glazen muiltjes kunnen dragen als ze op het bal de hele tijd volledig heeft stilgestaan.

De wetenschappers hebben proeven gedaan met een paar glazen muiltjes, maatje 36. En zelfs als Assepoester enorm klein en slank was, zou het lopen op de schoentjes zoveel druk veroorzaken dat ze direct zouden versplinteren. Glazen balletschoenen zouden de enige mogelijkheid zijn waarbij het eventueel goed zou kunnen gaan, aldus de onderzoekers. Maar bij schoenen met een hak van meer dan anderhalve centimeter gaat het mis. Dat u het even weet. De wetenschap gelooft niet in sprookjes.